URADITE OVO I ŽELJA VAŠE PARTNERKE ZA DOBROM AKCIJOM U KREVETU ĆE DA DOSTIGNE VRHUNAC: Uz nju, vijagra vam NE TREBA
Ilustracija, Foto: Profimedia

PREPORUČUJEMO

URADITE OVO I ŽELJA VAŠE PARTNERKE ZA DOBROM AKCIJOM U KREVETU ĆE DA DOSTIGNE VRHUNAC: Uz nju, vijagra vam NE TREBA

Gledajući prijašnja istraživanja o ženskoj seksualnoj želji, istraživači su nastojali objasniti što je želja, zašto je važna i zašto se ponekad gubi

Objavljeno: 12:30h

Kao deo nedavno objavljenog rada, akademici sa univerziteta u Kanadi proučavali su 'teoriju niske seksualne želje kod žena u partnerstvu s muškarcima’, odnosno ideju da tradicionalne rodne uloge mogu igrati ulogu u smanjenju polnog nagona. Gledajući prijašnja istraživanja o ženskoj seksualnoj želji, istraživači su nastojali objasniti što je želja, zašto je važna i zašto se ponekad gubi. Ono što su otkrili jest da postoji niz činioca koji specifično smanjuju želju u muško-ženskim odnosima, kako prenosi Metro.

Njihove četiri hipoteze o tome zašto žene doživljavaju 'nisku' seksualnu želju bile su nepravedna podela rada u kućanstvu, preuzimanje uloga partnera i majke, objektivizacija žena i rodne norme koje okružuju seksualnu inicijaciju.

Koristeći studiju slučaja kako bi kontekstualizovali svoje istraživanje, autori su ispričali priču o Denise, 42-godišnjoj majci koja se bori sa intimom sa svojim suprugom Jamesom nakon rođenja blizanaca. Prijašnji problemi s plodnošću doveli su do toga da se seks čini kao reproduktivni čin, a ona je bila ogorčena prema svom suprugu jer nije preuzeo jednak udeo kućanskih i roditeljskih obaveza. James je počeo 'kažnjavati' Denise zbog 'uskraćivanja seksa', a kasnije joj je predložio 'žensku Viagru'.

U radu se navodi da je ovo izvrstan primer kako se niska želja kod žena obično smatra hormonskim ili biološkim problemom, navodeći: “Ideja da želja počiva u pojedincu odražava pogled na seksualnost koji je napredovao poslednjih decenija, ali kao takva, Jamesova reakcija nije iznenađujuća ili neuobičajena.”

Autori tvrde da nejednaka podela rada može uticati na ženinu želju, bilo zato što radi više posla kod kuće ili zato što se od nje očekuje da obavlja poslove koji se ponavljaju, učestali su ili neugodni. Zatim se postavljaju druge teorije, a ponajviše da žene doživljavaju smanjen seksualni nagon ako se osećaju kao majka svog partnera.

“Nepravedno dovođenje žena u ulogu majke, negovateljke i partnerke pridonosi nižoj želji žena”, objasnili su autori studije pa dodali: “Dok heteronormativnost deli žene u uloge negovatelja, ova skrb takođe je usmerena posebno na muške partnere. Njega je kritičan aspekt dugotrajnih i/ili uspešnih veza, ali nejednako podeljena između žena i muškaraca u međusobnim odnosima.”

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.