NATERALA GEJ PRIJATELJA DA JOJ NAPRAVI DETE IZ BIZARNOG RAZLOGA: A onda je usledilo OVO, KAKAV ŠOK
Trudnoća, Foto: Profimedia

AUUU

NATERALA GEJ PRIJATELJA DA JOJ NAPRAVI DETE IZ BIZARNOG RAZLOGA: A onda je usledilo OVO, KAKAV ŠOK

U njenom slučaju začeće je izgledalo ponešto drugačije nego obično, a sastojak koji joj je nedostajao bila je sperma

Objavljeno: 15:24h

Sofi Strozberg silno je htela postati majka, no nije imala više od 8000 dolara za veštačku oplodnju. Iz tog razloga odlučila se za staromodni pristup - seks s prijateljem, prenosi Health.

U svojoj 34. godini bila je spremna za trudnoću. Postojao je samo jedan problem - u ljubavi joj nikako nije išlo.

"Nakon što je moj poslednji pokušaj romanse propao, uprkos neverovatnoj hemiji, znala sam da moram ponovno proceniti svoj život. Istina je bila da je moj očaj gušio moje šanse da pronađem kombinaciju partnera/oca mog deteta. Do svojih kasnih 20-ih naučila sam da plodnost žena obično opada nakon 35. godine. Tako da je svakog rođendana moj očaj postajao sve gori — i moji su partneri to nekako mogli osetiti", priznala je Sofi.

Sperma puno košta

Kada je napunila 33 godine, konačno je odlučila da joj je majčinstvo prioritet, čak i ako bi bila samohrana majka. Znala je da bi žalila da barem nije probala.

U njenom slučaju začeće je izgledalo ponešto drugačije nego obično, a sastojak koji joj je nedostajao bila je sperma. Uskoro je saznala da mala količina ovog "prirodnog resursa" puno košta u svetu umetne oplodnje.

"Godinama sam pretpostavljala da će začeće jeteta biti deo veze, bez potrebe za novčanim ulaganjem. Ušteđevina koju sam imala bila je namenjena stvarnom podizanju deteta, a ne procesu začeća. Svaki roditelj zna da dete menja celi vaš profil troškova - ono što ste nekada trošili na neke druge stvari, sada trošite na vrtić. Za mene je dete bilo vredno troška. Ali mislila sam da bi bilo lepo započeti roditeljski put s nekom vrstom finansijske sigurnosti", priznala je Strozberg.

U prvom mesecu kada je pokušala začeće, potrošila je 1150 dolara, a kasnije 700 dolara mesečno. Potom je krenula u potragu za spermom.

Izbegavanje tužbi

"Razmišljala sam o korišćenju sperme anonimnog donatora. Ali moj bivši cimer jednom je spomenuo da planira donirati spermu jednom queer paru kojeg je poznavao. Nakon što sam shvatila da mogu pitati prijatelja, počela sam sastavljati popis mogućih donatora. Prva osoba koju sam pitala, neko s kim sam se zbližila pre nekoliko godina, pristao je. Nazovimo ga Robert. Napustila sam kliniku za plodnost s novčanikom za nekoliko banaka sperme. Čak i da sam htela upotrebiti Robertovu spermu, morala bih proći kroz banku sperme, budući da klinika za plodnost koju sam odabrala nije dopuštala svežu spermu izvanbračnih donora – samo zamrznutu. Osoblje klinike objasnilo je da moraju izbegavati sve moguće tužbe za negu koje bi proizašle iz izvanbračne sperme. Zamrzavanje sperme pomoglo je kod svake pravne neasnoće", objašnjava Amerikanka.

Ispostavilo se da troškovi oplodnje znatno rastu kada se koristi smrznuta sperma jer banke sperme zahtevaju opsežan pregled i testiranje za sve donore.

Iz najveće američke banke sperme rekli su joj da korišćenje sperme proverenog donora iz njihove baze košta gotovo 1000 dolara po bočici. To je osnovna tarifa u kojoj se bira donor na temelju ograničenih informacija. Primer, fotografija donora ne možete dobiti bez dodatne naplate.

Prvi pokušaj - prijatelj homoseksualac

Za korišćenje "poznatog" donatora, nekoga poput Roberta, prvi set bočica košta više od 5000 dolara, dok se svaka dodatna naplaćuje 1400 dolara. Tu su i stalna testiranja i slanje poštom. Sofi je izračunala da bi je troškovi začeća s poznatim donorom izašli više od 8000 dolara, no to joj se nije činilo ispravnim kada je "sperma tako dostupna".

"Stoga sam odlučila odleteti u Kaliforniju kako bih pokušala zatrudneti koristeći neke od svežih Robertovih zaliha. Platila sam testiranje sperme. Međutim, moji menstrualni ciklusi obično su nepredvidivi; ako ništa drugo, čini se da njihova dužina zavisi od stresa. Kupila sam kartu u poslednji tren nakon što je počeo novi menstrualni ciklus, a nekoliko dana kasnije bila sam okupana suncem Kalifornije u junu, okružena stablima citrusa i vilinskim prašinama koje prekrivaju pločnike Berkelija. Bila sam nervozna, ali uzbuđena što svoj plan provodim u delo", prisjetila se.

"U potpunosti sam verovala Robertu. Nisu ga romantično privlačile žene pa je bilo malo verovatno da će bilo ko od nas razviti pogrešne osećaje. Takođe sam znala da je srećan što mi može pomoći da ispunim svoj san i što će deo njega biti u svetu (nije bio siguran da će imati svoju decu). Nakon što je moj test ovulacije pokazao svoj digitalni smajlić, pokušali smo sve što smo mogli kako bih zatrudnela. Svako poslepodne ostavio bi mi činiju sa spermom, a ja sam je odnela gde sam trebala. To smo radili najmanje devet dana, što je verovatno bilo previše. Odletela sam natrag u Minepolis. Ali nekoliko nedelja kasnije, test trudnoće koji sam napravila bio je negativan", dodala je Sophie.

Potpisali su donatorski ugovor

Troškovi letenja natrag u Kaliforniju bili su joj previše pa je odlučila potražiti spermu bliže sebi. Isto tako, dužina stresa raste joj na putovanjima, što nije idealno za začeće.

Prvi "donator" bio je muškarac s kojim se viđala njena prijateljica.

"Bio je drag, tih, plav, veteran. Radio je u programiranju, bavio se jogom, poliamorijom i pravilnom prehranom. Kad smo se našli na kafi, ispao je principijelan, brižan, iskren. Rekao je da želi činiti dobro u svetu. Njegov nekonvencionalni životni stil odgovarao je mojem nekonvencionalnom roditeljskom planu", objasnila je.

Međutim, dve nedelje kasnije, test za trudnoću ponovno je ispao negativan. U međuvremenu se počela viđati s drugim muškarcem. Iako se još nisu seksali, znala je da mora imati ozbiljan razgovor s njim. Nije htela biti u vezi s jednom osobom, a pokušavati začeće deteta s drugom.

"Nakon možda najvažnijeg razgovora o vezi u mom životu, odlučili smo da će on biti moj donator. Koristili smo donatorski ugovor kako bismo jasno izrazili svoje namere i pružili što je moguće više pravne zaštite. Ne bi bilo nikakvih veza. I tako, koristila sam stari, dobri redoviti seks kako bih zatrudnjela. Onog dana kada sam dobila pozitivan test, bila sam oduševljena. Donator i ja smo se razišli par meseci kasnije", prisetila se Sofi.

Dobila ćerku i pronašla ljubav svog života

Misli kako je donela ispravu odluku jer je bila jeftina i brza, ali i riskantna. Iako su sledili uslove ugovora, imali su nekoliko emotivnih razgovora, posebno tekom pandemije.

"Bez obzira na to, sve je ispalo odlično. Imam predivnu ćerku. I čim je stari očaj nestao, našla sam ljubav svog života, koja će uskoro postati moj muž. I umesto da potrošim svoju ušteđevinu na spermu, koristila sam je da opskrbim svoju ćerku, da je na sigurnom i toplom tokom jezivo hladnih zima u Minesoti. Na kraju smo se nas troje preselili u Tukson, gde je malo lakše živeti", otkrila je.

"Altruizam nekoliko posebnih ljudi omogućio mi je majčinstvo i sreću. Ali šta ako bismo mogli pronaći način da osiguramo sigurnu, legalnu i pristupačnu spermu samohranim roditeljima po izboru, queer parovima ili bilo kome drugom tko treba spermu donatora?", pita se Amerikanka.

(Espreso / Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.