ZALJUBILI STE SE I NE MOŽETE DA ZASPITE? Postoji RAZLOG zašto vam se to DEŠAVA
Ljubav, Foto: Profimedia

ŠTA KAŽETE NA TO?

ZALJUBILI STE SE I NE MOŽETE DA ZASPITE? Postoji RAZLOG zašto vam se to DEŠAVA

Etli An Vejr, autorka knjige “Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge”, objašnjava da je nauka dokazala da zaljubljenost utiče na naš mozak na isti način kao i droga

Objavljeno: 22:34h
  • 1

Da li vam se nekada dogodilo da, kada se zaljubite, nastaneproblem nesanice?

A da li ste se ikada zapitali zašto se to dešava?

Kada dođe do zaljubljenosti, organizam se nalazi u fazi omamljenosti, koja je karakteristična za početak veze.

Uzbuđen je i otuda osoba ne uspeva da zaspi tako lako.

Etli An Vejr, autorka knjige “Zavisnost od ljubavi: Seks, romantika i ostale opasne droge”, objašnjava da je nauka dokazala da zaljubljenost utiče na naš mozak na isti način kao i droga.

“Zaljubljena osoba često noćima ne spava, a znamo koliko je san važan za zdravlje”, navodi Vejrova. U takvim okolnostima iscrpljenost se taloži kao kamenčići koje na početku ne osećamo kao teret, ali kada se pretvore u stenu, onda nam postaje teško da se sa njom izborimo.

Kako nesanica značajno umanjuje moć koncentracije, a u fazi zaljubljenosti smo opsesivno fokusirani isključivo na partnera, teško nam je da obavljamo redovne aktivnosti, iako smo na početku bili poletni.

Studija tokom koje je skeniran mozak 75 zaljubljenih osoba, otkrila je da oni često osećaju bol u grudima, što je prouzrokovano pojačanom aktivnošću u delu korteksa povezanim sa osećajem straha. Većina ispitanika je imala i laganu nervozu u želucu, sličnu onoj koja je prisutna pre ispita, intervjua za posao ili javnog nastupa.

To je samo jedan od pokazatelja šta zaljubljenost radi, ali u ovom slučaju, na sreću, ta faza ne traje predugo, pa posledice ne moraju da budu toliko pogubne.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media