UMALO DA NIJE UMRLA NAKON ORALNOG ZADOVOLJAVANJA PARTNERA: Antibiotici su mogli da joj dođu glave
Ljubav, Foto: Profimedia

AUUUU

UMALO DA NIJE UMRLA NAKON ORALNOG ZADOVOLJAVANJA PARTNERA: Antibiotici su mogli da joj dođu glave

Nakon seksa je pala u anafilaktički šok, nije mogla da siše povraćala je... Hitno su je prevezli u bolnicu

Objavljeno:

Neimenovana žena (31) iz Španije u bolnici je završila nakon oralnog seksa sa svojim partnerom i gutanja njegove sperme. Naime, ona je alergična na penicilin, a partner je pre seksa uzeo antibiotik. Sastojci iz leka su završili u njegovom semenu te u kranjoj liniji u njenom telu.

Nakon seksa je pala u anafilaktički šok, nije mogla da siše povraćala je... Hitno su je prevezli u bolnicu. Tamo su joj dali dozu adrenalina i steroida kako bi disanje vratili u normalu.

Kada je malo došla sebi, uveravala je lekare u Opštoj bolnici Universitari d'Alacant da pre vođenja ljubavi nije pila penicilin, iako su oni sumnjali da je. No kasnije su shvatili da je njen partner pio lek za lečenje upale uha - bio je na amoksicilin-klavulanskoj kiselini, jednom obliku penicilina.

Njen slučaj objavili su u British Medical Journal Case Reports i kažu da je to prvi zabeležen slučaj tog tipa. Upozorili su ljude koji znaju da su alergični na penicilin, da koriste kondome tekom seksa kada jedan od partnera uzima lek tog tipa.

- Kao lekarima nam je važno znati da se ovakve stvari događaju kako bi informisali ljude i sprečili potencijalno ozbiljne reakcije kod senzibilnih pacijenata. Takođe, preporučujemo korišćenje kondoma tokom lečenja lekovima koji mogu da izazovu reakcije preosetljivosti kod partnera - rekla je glavna autorka izveštaja Suzana Almenara.

- Prema našim saznanjima, ovo je prvi prijavljen slučaj sumnje na amoksicilin-induciranu anafilaksiju kod žene nakon spoljnog kontakta s muškarcem koji je uzimao lek. Pretpostavljamo da se lek oralno preneo putem njegovog semena - dodala je.

Napomenula je da je bilo slučajeva kada je do alergijske reakcije kod partnera došlo nakon ljubljenja, ali još nikada nisu čuli da se to dogodi nakon oralnog seksa. Muškarac je lek popio otprilike četiri sata pre seksa. Žena se od alergijske reakcije potpuno oporavila nakon nedelju dana, prenosi The Sun.

Što se dogodi u telu?

- Anafilaktična reakcija započinje kada alergen ulazi u krvotok i reaguje s protitelima vrste imunoglobulina E (IgE). Ta reakcija podstiče stanice na ispuštanje histamina i drugih stvari uključenih u imunološku upalnu reakciju. Usled toga može doći do sužavanja disajnih puteva u plućima, što uzrokuje 'zviždanje' (piskanje); krvne se žile mogu proširiti uzrokujući pad krvnog pritiska; a opne krvnih žila mogu propuštati tečnost pa dolazi do oticanja i urtikarije. Rad srca se može poremetiti, ono može nepravilno lupati i pumpati krv na neodgovarajući način. Kod osoba se može razviti šok - pojašnjeno je MSD Medicinskom priručniku za pacijente.

- Kolaps kardiovaskularnog sistema zbiva se bez disajnih simptoma. Obično napad obuhvata kardiovaskularne ili disajne simptome, ali ne oboje, a način očitovanja kod pojedine je osobe jednak u svim sledećim napadima. Međutim, anafilaksija može napredovati tako brzo da to može voditi u kolaps, konvulzije (grčeve poput onih kod padavice), gubitak kontrole pražnjenja mokraćnog mehura, nesvesticu ili moždani udar u roku od 1 do 2 minute. Anafilaksija se može pokazati smrtonosnom ukoliko se istog trenutka hitno ne liječi - spomenuto je u priručniku.

Bonus video:

02:56

PSIHIJATAR JOVAN MARIĆ O SEKSUALNOM ODNOSU: Primarno je UŽIVANJE, evo šta treba da stoji u PRIRUČNIKU za seks!

(Espreso / 24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.