LJUBLJENJE JE VEOMA ZDRAVO: Svesni niste šta vam se sve DEŠAVA U TELU
Poljubac, Foto: Profimedia

POLJUBAC LEČI

LJUBLJENJE JE VEOMA ZDRAVO: Svesni niste šta vam se sve DEŠAVA U TELU

Onog trenutka kada se vaše usne spoje sa partnerovim, vaše telo odmah reaguje na varnice koje postoje između vas

Objavljeno:

Ljubljenje je jako korisno kada je u pitanju fiziološko zdravlje, stvara dobro raspoloženje i produbljuje intimnost sa osobom sa kojom ste u vezi.

Onog trenutka kada se vaše usne spoje sa partnerovim, vaše telo odmah reaguje na varnice koje postoje između vas.

Tada dolazi do intenzivnog lučenja hormona sreće u mozgu, zbog čega često pomislite kako njegov ili njen poljubac “oduzima dah”. Zbog toga uvek želite još poljubaca i nikad vam nije dosta.

Ljubljenje nije dobro samo za vašu vezu, već i za vaše raspoloženje. Poljubac utiče na jačanje imuniteta i sagoreva 1,5 kalorija u minutu.

On je dobar za celokupno zdravlje: fizičko, mentalno, duhovno i emocionalno.

Poljubac vam pomaže da shvatite šta je dobro za vas

Od rođenja ste koristili usne i jezik kako biste shvatili šta je dobro za vas. Vaše usne su izuzetno osetljive na ono što vam se sviđa ili ne sviđa. Onog trenutka kada poljubite nekog vatromet će između vas pucati ili nećete osećati ništa. Poljubac je odličan način da utvrdite da li između vas i partnera postoje osećanja.

Ljubljenje podiže raspoloženje

Fizički dodir usana sa osobom koja vam se sviđa utiče na promenu raspoloženja. Tada dolazi do otpuštanja hormona oksitocina, dopamina i serotonina. Ako imate loš dan, zagrlite i poljubite svog partnera jer će se na taj način nivo vašeg raspoloženja povećati zahvaljujći hormonima sreće koji se luče tokom dodira sa voljenom osobom.

Ljubljenjem protiv infekcije

Ljubljenje pojačava vaš imunološki sistem i pomaže u borbi protiv infekcija. Istraživanja pokazuju da ljubljenje sprečava bakterije da ostanu na zubima. To je prirodan način da zaštitite svoje zube od karijesa i propadanja.

Povećava intimnost između partnera

Kada se ljubite sa partnerom, vaše telo to shvata kao čin vezanosti za njega. A kada počnete da se osećate vezanim, vaše telo sve više žudi za poljupcima jer mu oni pružaju sigurnost i osećaj povezanosti. To je prirodno jer svaki čovek ima potrebu za vezivanjem i sigurnim odnosima.

Ljubljenje smanjuje stres

Kada imate naporan dan, u vašem telu dolazi do pojačanog lučenja kortizola (hormona stresa). Ljubljenje sa partnerom je jedan od načina da smanjite nivo hormona stresa u vašem organizmu. Kada se spojite sa partnerom i razmenjujete nežnosti, dolazi do povećanja nivoa adrenalina i intenzivnog lučenja hormona sreće.

Utiče na vaše samopoštovanje

Vaš osećaj sigurnosti kada ste pored partnera utiče na to da imate više samopouzdanja. Kada odlazite od partnera, poljupci za rastanak će učiniti da vi imate lep ostatak dana.

Poljupci vas čine mlađima

Naučnici kažu da su tokom poljupca aktivna 34 mišića u vilici. Oni smatraju da ljubljenje može zategnuti vilicu jer je često držite u tom položaju i zapravo zatežete mišiće. Takođe, dok se ljubite, vašem licu se vraća prirodni sjaj i umanjuju se bore.

Podstiče seksualnost

Ljubljenje sa osobom koja vam se sviša izvlači više iz vas. Vaše telo kaže: “Daj mi još…” Prirodno je da tokom ljubljenja želimo više, ono nas zapravo podstiče na seksualno istraživanje partnerovog i sopstvenog tela.

Stimuliše pozitivne misli

Biti u neposrednoj blizini osobe koja nam se sviđa je veća verovatnoća da ćemo joj verovati. Mi tada delimo lični prostor sa njom i otvoreni smo za stvaranje dublje veze sa njom. Ljubljenje stimuliše pozitivne misli i pomaže nam da razvijemo bolje intimne odnose sa partnerom.

(Espreso/Yourtango.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.