EVO ŠTA CRKVA KAŽE O SE*SUALNIM ODNOSIMA: Ovo svako mora da ZNA, tada su jedino PRIHVAĆENI
Crkva, Foto: Tamara Trajković

VAŽNO

EVO ŠTA CRKVA KAŽE O SE*SUALNIM ODNOSIMA: Ovo svako mora da ZNA, tada su jedino PRIHVAĆENI

Pravoslavni Hrišćani u SAD (ali i u Srbiji), nalaze sebe na početku 21. veka, okružene kulturnim miljeom koji je posthrišćanski, sekularni, i stran umu Crkve.

Objavljeno: 15:47h

Nigde ova stvarnost nije tako vidljiva, kao u polju ljudske seksualnosti. Seks je bio nasilno izvučen iz svog pravilnog konteksta, a odvojen od mudrosti i blagoslova Crkve, savremeni čovek, nošen je seksualnom konfuzijom. Sa jedne strane, znamo više o praksi i tehnikama seksa više nego ikada ranije, a sa druge strane, znamo veoma malo o svrsi, smislu i kontroli seksa u velikom planu Božijem.

Seksualna revolucija šezdesetih je majka većine savremenog razmišljanja o seksualnim odnosima. Iz nje su izrasle sledeće pogrešne ideje. Seks je apsolutno bitan za ispunjenje ljudske sreće i razvoja. Devstvenost je jedno nesrećno i neispunjeno stanje. Seksualne potrebe i nagoni muškaraca i žena su istovetni. Svaki seks je dobar, dok god on ukuljučuje i ljubav, ili bar suzdržanje od „povređivanja" druge osobe. Tradicionalni hrišćanski pojmovi o seksualnosti su represivni i ne podudaraju se sa čovekovom ličnom slobodom.

Ovakvo razmišljanje je odvelo u ogromne tuge, a loši plodovi seksualne revolucije u toku trideset godina, očigledni su: eksponencijalno uvećanje nasilja u kući, preljube, polnih bolesti, vanbračne trudnoće, abortusai razvoda. Život prema običajima seksualne revolucije, niti slavi Svetu Trojicu, niti potpomaže dostojanstvu i spasenju muškaraca i žena.

seks
foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia.

Ovo je učenje Knjige Postanja: „I Gospod Bog izgna ga iz vrta Edemskog… Iza toga Adam pozna Evu ženu svoju; a ona zatrudne" (3:23; 4:1). Sveto Pismo takođe uči da kada čovečanstvo bude vaskrsnuto u Carstvo Božije, neće biti seksa na Novim nebesima i na Novoj Zemlji. Odgovarajući na odgovor Sadukeja, čiji je prigovor podrazumevao da će zemaljske norme braka i seksa da se nastave na Nebesima, nap Gospod Isus Hristos je učio: „Jer u veskrsenju niti se žene, niti udaju, nego su kao Angeli Božiji na Nebesima".

Da esks nije suštinski za zdravlje i pun život, takođe se vidi i u primeru života, našeg Najslađeg Spasitelja Isusa Hrista. Naš Gospod Isus Hristos je savršeno ljudsko biće, a ipak On niakda nije imao seks. On je odbacio blagoslov zemaljskog braka, i uspešno savladao sva seksualna iskušenja sa ciljem da neprekidno izvrši volju Svoga Oca, što Mu je bila sama hrana i piće.

Daleko od toga da je suštinski za ljudski život, seks je podsetnik gubitka naše duhovne prefinjenosti i dostojanstva, zbog našeg pada u greh. Seks je stvoren za dobro u ovom palom svetu, ali ni na koji način u srži ljudskog razvoja i sreće.

Drugo, osvećena devstvenost je najviši način života. Daleko od toga da je nesrećan i nepotpun način života, čednost je najviši izraz ljubavi i posvećenja Bogu. Takav život je postao moguć samo nakon oplemnjeivanja ljudske prirode, Ovaploćenjem, Smrću, Vaskrsenjem i Vaznesenjem Gospoda našeg, Isusa Hrista, i izlivanjem Duha Svetoga na ljudska tela na Svetu Pedesetnicu.

Od tog vremena čovečanstvo se radikalno izmenilo, promenilo i oslobodilo zemaljskih uza. Devestvenici Crkve, pre svega naši monasi i monahinje, najbolji su dokaz prisustva Carstva Božijeg na zemlji i znak protivurečnosti nade u ovaj pali svet. Kada je Sveti Atanasije Veliki bio upitan od skeptika da dokaže da je Isus doneo Carstvo Božije na zemlju, on mu je odgovorio ukazujući na devstvenike Crkve, kao neoborivi dokaz prisustva Carstva na zemlji.

seks
foto: Profimedia / Jacob Lund / Alamy / Alamy /

Pre Ovaploćenja našeg Gospodara Isusa Hrista, za devstvenost tokom celog života nije se ni čulo. Gospod naš Isus Hristos je predložio i pokazao takav život, kao što je to uradio i Sveti Apostol Pavle.

Naši najveći Svetitelji, Prečista Bogorodica i Uvek Djeva Marija i Sveti Preteča i Krstitelj Jovan, poštujući istovremeno plemenito stanje braka i njegove sseksualne odnose, odbacili su seksualne odnose i posevtili svoju čednost. Od tog vremena do danas, neizbrojivo mnoštvo devstvenika Svetitelja ispunilo je Jedinu, Svetu, Sabornu i Apostolsku Crkvu. Svako ko prigrli uspešno takav, predivni način života, tebao bi da u brak uđe ne sa zemaljskom mladom ili mladoženjom, već sa Samim Isusom Hristom. Čak i za one sa darom braka, devstvenost je dragoceno blago koje treba da se čuva i daruje na način, darovanja ljubavi svojoj supruzi, sa kojom je čovek prvi put sjedinjen u Tajni Hrišćanskog braka.

(Espreso/Republika)

Bonus video

03:55

SEKSOLOG ZAPLAKAO U EMISIJI UŽIVO: Zbog čipsa sa ukusom VAGINE?! Kroz te stvari deca trebaju polako da prođu


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.