PROVERITE KOLIKO JE ZDRAVA VAŠA VEZA: Ovo su šest osnovnih stvari koje čine DOBAR ODNOS!
Par, Foto: Profimedia

jasni pokazatelji

PROVERITE KOLIKO JE ZDRAVA VAŠA VEZA: Ovo su šest osnovnih stvari koje čine DOBAR ODNOS!

Time što vam je jasno šta vam je potrebno u vezi zapravo osiguravate da vi i vaš partner budete na istoj strani - i da vaša veza bude zadovoljavajuća i ispunjena

Objavljeno:

Iako smo u današnje tačno znamo šta i kako da tražimo od naših šefova da bi došli do sledeće stepenice na lestvici karijere, kada je u pitanju razgovor o našim željama sa našim partnerom, to ide daleko teže, iako je emotivno možda i daleko bitnije od profesionalnog zadovoljstva.

Ali to što vam je jasno šta vam je potrebno u vašoj vezi zapravo osigurava da ćete vi i vaš partner zapravo da budete na istoj strani - i da će vaša veza biti što je moguće više zadovoljavajuća i ispunjenija.

1. Iskrenost

Nemojte da se ugrizete za jezik ako vaš partner razmišlja o preseljenju van zemlje, a vi nikada ne biste mogli da napustite svoj grad.

- Iskrenost često erodira u odnosima zbog dobrih namera. Kada partner želi da druga osoba bude srećna, može da se dogodi da prikriva svoje želje kako bi izbegao konfrontaciju - objašnjava dr Elen Kener, koautor knjige "Sebični put do romanse: Kako voleti sa strašću i razumom".

Na duge staze, ćutanje o tome kako se zaista osećate može da dovede do ozlojeđenosti i distanciranja.

Selidba je samo primer, ali recimo, umesto da se odmah suočite sa partnerom, pitajte ga kako zamišlja da će mu takav potez promeniti život. Na taj način možete da podeliti svoje strahove o tome kako će takav potez uticati na vašu vezu i podeliti svoja razmišljanja, tako da vaše nepoklapanje može da postane razgovor, a ne svađa.

2. Zadovoljavajući intimni odnosi

Možda očekujete vrhunac svaki put ili mnogo predigre ili maženje ispod pokrivača. Šta god da je, ključna je vaša sposobnost da verbalizujete ono što želite ističe dr Dženi Skajler, terapeut za odnose i direktor Instituta za intimnost u Boulderu.

- Za mnoge parove, razgovor o intimnim odnosima je mnogo teži nego da imaju sam odnos - primećuje Skajler.

Provedite veče u krevetu, istražujući tela jedno drugog i otvoreno govoreći, na skali od jedan do deset, šta ko voli i želi.

3. Ostanite svoji

- Toliko se odnosa raspada jer su partneri previše umotani u vezu da gube pojam o tome šta ih čini kao pojedince. Iako je dobro misliti o sebi kao delu para, odvojena interesovanja održavaju individualnost i jedinstvenost koja vas je i privukla jedno drugome - objašnjava Kenerova.

Pobrinite se da oboje to radite redovno. Svakako, delite zajedničke aktivnosti, ali imajte i svoje hobije i vreme za sebe, a kasnije se ponovo povežite. Ne samo da je ovo dobro za vašu vezu – imaćete nove stvari o kojima možete da razgovarate i da učite – već i osigurava da ostanete verni sebi.

4. Finansijska transparentnost

Naravno da ne trebate da iznosite svoje račune na prvom sastanku, ali kada dođete u fazu da ste udružili finansije, važno je da niko od vas ništa ne krije - i da ste oboje uključeni u buduće planove, bilo da plaćate za vaše venčanje ili stavljate kaparu na kuću.

- Finansijsko neverstvo može biti veoma štetno u vezi jer propagira nepoštenje - upozorava Kenerova.

Planiranje zajedničkog putovanja može biti dobar način da se utvrdi finansijska kompatibilnost i da se razgovara o problemima koji nastaju u relativno skromnom okruženju. Kada naučite da razgovarate o novcu sa određenim ciljem - poput odlaska na zajednički odmor - postavljen je ton za razgovor o ozbiljnijim stvarima.

5. Savezništo u nezgodnim porodičnim stvarima

Deo kombinovanja života je i kombinovanje porodica. Uobičajeno je da se povremeno sukobljavate sa porodicom vašeg partnera, ali stručnjaci se slažu da u takvim situacijama uvek treba da se osećate kao da vam partner prvi čuva leđa i da neće dozvoliti da vas njegova mama ili tata maltretiraju u nečemu.

- Od suštinskog značaj je da se osećate kao da ste deo tima - podseća Kenerova: - Počnite tako što ćete mu dati do znanja kako se osećate. Partner je toliko navikao da komunicira sa njima, da možda ne shvata da su neki komentari njegovih roditelja negativni i kritični.

Psiholog savetuje da mu zatim kažete šta bi moglo da poboljšati situaciju, kao što je, da možda preuzima vođstvo u raspravi o kontroverznom pitanju između vas i njegove mame - umesto da ćuti dok se to dešava.

6. Zabava

Svakodnevni život lako može da dovede do toga da se u vezi izgubi romantika, glupiranje i u zbuđenje koji vas je oboje privuklo jedno drugom. Ali to ne znači da je to i u redu, podseća Skiler.

Stavljanje prioriteta na dane za romantične sastanke, slanje slatkih poruka ispisanih na ogledalu, zajednički slobodan dan za druženje u krevetu – sve to osigurava da se vas dvoje neće izgubiti u svakodnevnoj gužvi.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.