NAUČNICI DOŠLI DO VELIKOG ZAKLJUČKA: Ovoliko seksa vam je potrebno da biste produžili život
Seks, Foto: Profimedia

šta kažete?

NAUČNICI DOŠLI DO VELIKOG ZAKLJUČKA: Ovoliko seksa vam je potrebno da biste produžili život

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera

Objavljeno:

Na osnovu proučavanja iz 2017. godine objavljenom u časopisu Psychoneuroendocrinology, seks može pomoći u usporavanju starenja.

Utvrđeno je da je seks barem jednom sedmično povezan s dužim telomerima – zaštitnom kapom na DNK koja određuje životni vek ćelije, piše The Healthy.

Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vekom.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izveštavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su takođe uzeli uzorke krvi od žena, analizirajući ćelije na pokazatelje starenja. Otkrili su da su žene koje su imale seks sa svojim partnerima prethodne sedmice imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu.

Ova vrsta istraživanja samo pokazuje povezanost i ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužine telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za vaše zdravlje.

seks
foto: Profimedia / Jacob Lund / Alamy / Alamy /

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dele, postajući malo kraći sa svakom deobom ćelije.

Smatra se da određeni faktori podstiču njihovu bržu razgradnju, poput loše ishrane, prekomernog pijenja i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Čini se da duži telomeri pomažu u sprečavanju bolesti, prenosi avaz.ba.

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.