OVO JE GLAVNI PROBLEM MEĐU PAROVIMA U SRBIJI: Psiholog otkrio stvar koju mora da čuje BAŠ SVAKO
Par, Foto: Profimedia

POSLUŠAJTE

OVO JE GLAVNI PROBLEM MEĐU PAROVIMA U SRBIJI: Psiholog otkrio stvar koju mora da čuje BAŠ SVAKO

O emotivnim odnosima uči se u najranijem detinjstvu od roditelja, njihovog međusobnog odnosa, ali i odnosa prema deci, kaže Stevan Stanojević

Objavljeno:

Nedostatak komunikacije, projekcije ličnih frustracija na partnera, kao i subjektivni, ali i realni doživljaji da partneri ne ispunjavaju sve potrebe, smatraju se najčešćim problemima u emotivnim odnosima. Psiholog Stevan Stanojević kaže da je procenjeno da oko 60% partnerskih savetovanja su na temu poboljšanja komunikacije između partnera, pišu Južne vesti.

O emotivnim odnosima uči se u najranijem detinjstvu od roditelja, njihovog međusobnog odnosa, ali i odnosa prema deci, kaže Stevan Stanojević i dodaje da će od tih obrazaca ponašanja zavisiti budući odnosi sa partnerom.

Ponavljajući obrasci su najčešće posledica toga što mi oko sebe stvaramo kontekst koji nam se uklapa u osnovni utisak koji imamo o sebi, drugim ljudima i svetu, taj koji vučemo iz detinjstva. I onda se desi da neko uporno bira sličan format toksičnih odnosa i u startu odbacuje “dobre prilike”, ili urušava odnose koji su potencijalno vredni očuvanja. Ovi ponovljeni izbori samo pojačavaju taj osnovni utisak i tako u krug - kaže Stevan Stanojević.

Tolerancija, razumevanje i komunikacija između partnera najbolji je mehanizam kojim se toksični odnosi mogu sprečiti, tvrdi psiholog Stanojević i kaže da se na taj način ponavljajući obrazac zaustavlja.

Udaljavanja i zbližavanja partnera su prirodna stvar i kada su partneri tolerantni na to, oni sami prebrode manje i veće krize. Svaki stres i životna promena nose sa sobom rizik, a i samo vreme provedeno u vezi čini da se odnos transformiše i traži prilagođavanje partnera. Neke veze kroz ovo prolaze manje, neke više turbulentno. Ako ne mogu sami da reše problem, partnersko savetovanje je dobra potpora - rekao je Stevan.

Stevan Stanojević zaključio je da je jedna od najčešćih pojava u partnerskim odnosima projekcija ličnih frustracija kada se partner tretira kao uzrok, a ne deo problema. Posebno su izražene, kaže Stevan, u periodu “krize srednjih godina” kada se za propušteno u životu krivica prebacuje partneru. Upravo tada, Stanojević smatra da od komunikacije i strpljenja partnera zavisi budući tok veze.

(Espreso/Južne vesti.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.