AKO ŽELITE DA ZATRUDNITE PROBAJTE OVU POZU: Uz NJU su vam NAJVEĆE ŠANSE, BEBE će se MNOŽITI
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO ŽELITE DA ZATRUDNITE PROBAJTE OVU POZU: Uz NJU su vam NAJVEĆE ŠANSE, BEBE će se MNOŽITI

Stručnjaci i dalje nemaju uverljive dokaze o najboljim položajima za trudnoću, navodi Parents. No, uprkos navedenom nedostatku dokaza, neki položaji u seksu mogli bi pružiti neke prednosti u "delu za pravljenje beba"

Objavljeno:

Ne postoji puno istraživanja o tome koji je položaj najbolji za začeće", kaže Šeril A. Kingsberg, doktorka nauka, šefica Odeljenja za bihevioralnu medicinu u Medicinskom centru Univerzitetske bolnice u Klivlendu, "vrlo je teško istraživati specifične seksualne položaje koji bi mogli povećati plodnost".

To je delom zato što postoje brojni drugi faktori koji utiču na verovatnoću začeća, kao što su dob majke i vreme odnosa.

Koliko seksa zapravo treba da bi došlo do trudnoće?

seks
foto: Jacob Lund / Alamy / Alamy / Profimedia.

Zbog toga, stručnjaci i dalje nemaju uverljive dokaze o najboljim položajima za trudnoću, navodi Parents. No, uprkos navedenom nedostatku dokaza, neki položaji u seksu mogli bi pružiti neke prednosti u "delu za pravljenje beba".

Misionarski

Nekoliko studija koje su proučavale koitalne veze navode da bi misionarski položaj mogao ponuditi tanku anatomsku prednost. "Ipak, o tome nema naučnih podataka", kaže Keli Pagidas, specijalistkinja plodnosti iz Centra za reprodukciju i neplodnost za žene i novorođenčad u Providensu.

Nisu sve žene izgrađene na isti način. "Biti na leđima ima smisla za žene koje imaju ispružene materice, one koje su nagnute prema napred, a to ima oko dve trećine stanovništva", napominje dr. Kingsberg, "ali trećina žena ima introvertiranu matericu, onu koja je prema unazad, tako da misionarski položaj u tom slučaju ne bi pomogao", zaključila je.

"Doggy" stil - žena na sve četiri, a muškarac iza

Neki muškarci jednostavno ne vole misionarski stil jer im može postati zamoran. "Misionarski položaj je za muškarce zahtevniji jer moraju koristiti svoje mišiće kako bi sprečili oslanjanje na ženu", kaže dr. Mindi R. Šifman, klinički psiholog i seksualna terapeutkinja u Centru za plodnost Univerziteta u Nju Jorku. U tom slučaju parovi mogu isprobati drugačiji položaj, poput doggy stila. U ovom, popularnom, položaju, žena se nalazi na sve četiri, dok je muškarac iza. Ova poza omogućuje dublju penetraciju, što spermi omogućuje bolji pristup materici.

Obrnuta kaubojka

U tom je položaju žena iznad muškarca, ali mu okreće leđa. Taj položaj prilikom seksualnoga odnosa daje kontrolisanu dubinu penetracije koja je optimalna za učinkovitost prilikom začeća.

Makaze

seks
foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia

Kada je par na boku i ima seksualni odnos, ne samo da je romantično i hormon sreće će ti porasti, već je i poželjno iz razloga što omogućuje dublju penetraciju koja može pospešiti začeće.

Otpozadi, ali ležeći

"Rear entry" je kao "doggy" stil, no žena u ovom slučaju leži na stomaku dok se muškarac nalazi iza nje i spušta se na nju. Navedena poza takođe omogućuje dublju penetraciju.

Tačke

Ko kaže da pravljenje bebe ne može biti i malo avanturističko? U ovom atletskom položaju, žena je na sve četiri, ali muškarac je stojeći hvata za noge, za to vreme ona se oslanja na svoje ruke, a on njene noge povlači oko svojih bedara.

Tvoj omiljeni položaj

Najverojvanije je da će poza u kojoj se upravo ti osećaš najbolje i najopuštenije dovesti do lakšega začeća. Nije važno stojiš li, sediš ili ležiš. Sve što je bitno je da budeš opuštena i da muškarac odradi svoj deo posla.

Važno je održati svoju rutinu koju imaš s partnerom.

"U studijama o učestalosti seksa, nije utvrđena statistička razlika između stopa trudnoće kod ljudi koji imaju polni odnos na dane pre ili za vreme ovulacije i onih koji to rade svaki dan", kaže Dženi Džensen, dr. med., reproduktivni endokrinolog i docent na klinici Majo u Ročesteru.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.