PLAČETE NAKON INTIMNIH ODNOSA? Lekari otkrili šta to ZNAČI
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

PLAČETE NAKON INTIMNIH ODNOSA? Lekari otkrili šta to ZNAČI

Žene mogu da dožive osećaje poput tuge, teskobe, uznemirenosti i melanholije nakon odnosa

Objavljeno:

Ljubavna savetnica Marla Rene Stjuart objašnjava da intimnost može biti emocionalna, a da plakanje nakon odnosa nije neobičan fenomen.

Ovaj fenomen je prilično čest – baš kao kada primetite da vam se noge tresu nakon intimnog odnosa. Bilo da nakon toga doživljavate fizičke ili psihičke reakcije, to je jednako divno koliko i misteriozno.

- Ne postoji samo jedan razlog zašto bismo mogli pustiti pokoju suzu nakon intimnog susreta. To može biti kombinacija dosta stvari - kaže američka savetnica Marla Rene Stjuart, predavačica rodnih i ženskih studija na Univerzitetu Klejton Stejt.

Ponekad ljudi plaču nakon odnosa jer imaju intenzivnu emocionalnu vezu ili reakciju, ili čak moguće isceljenje. Obično je to više psihološke prirode, objašnjava ona.

Žene mogu da dožive osećaje poput tuge, teskobe, uznemirenosti i melanholije nakon odnosa.

I, što nije iznenađujuće, može se osetiti tuga zbog nesreće u vezi.

- Ako bi se neko trebao osećati povezanim, a ne oseća se, to takođe može izazvati plač - dodaje Stjuart, što znači da se osećate kao da vi i partner niste baš na istoj stranici pod čaršafima.

Šta su prednosti, a što nedostaci plakanja?

Tuga, Suze
foto: Profimedia

Mnogo je blagodati – od doživljaja povezanosti do uživanja u zdravstvenim dobrobitima užitka, uključujući dobar san i blistavu kožu, prenosi Myimperfectlife.

Ali čak i kad postanemo malo osetljivi, postoji nešto što vredi ceniti, napominje stručnjakinja.

- Prednost je oslobađanje i izvlačenje svih vaših emocija i izražaja - kaže Stjuart, dok su nedostaci obično partnerove reakcije jer možda ne znaju kako reagovati na plač.

Kako se nositi s plakanjem?

Plakanje, Žena plače, Tužna žena, Tuga, Depresija, Raskid, Razvod, Slomljeno srce
foto: Profimedia

- Kada počnete malo plakati, najvažnije je shvatiti da imate pravo na svoje osećaje. Znajte da je u redu biti ranjiv - insistira Stujart.

Ako je umešana još jedna strana, iskrenost je ključna. Stručnjaci kažu da je razgovor o odnosu ključ za poboljšanje, pa treba upozoriti partnera na ono što osećate:

- Svakako razgovarajte sa svojim partnerom o tome - dodaje ona.

Ali iznad svega, pobrinite se da se osećate prijatno sa svojim emocijama.

- Možda imate malo stida ili stigme - kaže Stjuart o razlozima za plakanje nakonodnosa. Biti u mogućnosti to rešiti kroz terapiju i pronaći neko prihvatanjee može pomoći, savetuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.