EVO DA LI SU MOGUĆA MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA: Ovo je DETALJAN odgovor!
Ljubav, Foto: Profimedia

VAŽNO

EVO DA LI SU MOGUĆA MUŠKO-ŽENSKA PRIJATELJSTVA: Ovo je DETALJAN odgovor!

Jesmo li svi u zabludi ili su žensko-muška prijateljstva moguća, a muško-ženska nisu? Ko tu šta želi, kako i koliko? Nastavite da čitate...

Objavljeno: 21:29h

Koliko puta smo žestoko diskutovali u društvu o tome mogu li heteroseksualni muškarci i žene biti samo prijatelji? Na tu temu su snimani filmovi, pisani romani, a odgovora nema. Ovakva pitanja nisu uopšte bila predmet debata pre 30 godina. Tad je bilo potpuno jasno da muškarci prijatelje traže među muškarcima, a žene među ženama. Danas je sve drugačije.

Mnogo pitanja u vezi s ovom temom svakodnevno slušam u psihoterapijskoj ordinaciji i u raspravama van nje: „Kako posle mnogo vremena boravka u cementu, tzv. zoni prijateljstva, ući u vezu?“, „Možemo li da ostanemo prijatelji posle veze?“, „Može li se posle jednog seksa uopšte ostati prijatelj s nekim?“, „Šta to muškarci u stvari žele? Ja hoću da mi on ostane prijatelj i kolega, a on hoće samo jedno“...

Pitajte bilo koju ženu – reći će vam da su heteroseksualna prijateljstva moguća, čak će se i neki muškarci s tim složiti. Svakodnevica potvrđuje ne samo to da su romantična i platonska prijateljstva moguća već da muškarci mogu da žive, druže se i rade sa ženama a da izbegnu iskušenje spontanog seksa. Koliko samo ima žena koje su okružene isključivo muškim prijateljima i retko imaju prijateljice? Ipak, postoji sumnja da je ovo samo fasada, da ispod površine proviruju i povremeno poskakuju iskrice seksualnosti. Ovo vrlo dobro znaju udate žene koje, kada je njihov muž u pitanju, teško mogu da poveruju u rečenicu: „Ona mi je samo dobra prijateljica., piše Elle.

Rezultati jednog velikog istraživanja iz 2012. godine o privlačnosti u muško-ženskim prijateljstvima koju je sproveo tim sa Univerziteta Wisconsin predvođen Bleske-Rechekom rešavaju u velikoj meri naše dileme i ukazuju na velike rodne razlike u doživljaju. Došli su do zaključka da su žene u mnogo većoj meri bile seksualno privlačne svojim muškim prijateljima nego obratno. Muškarci su takođe imali pogrešno uverenje da su podjednako privlačni svojim prijateljicama, što nema nikakve veze sa stvarnim ženskim osećanjima.

Zanimljiva je ova pogrešna percepcija muškaraca o uzajamnosti romantičnih osećanja i privlačnosti. U stvari, muško precenjivanje sopstvene privlačnosti podjednako je pogrešno kao i žensko potcenjivanje značaja svoje privlačnosti. I muškarci i žene osećali su privlačnost prema svojim prijateljima bez obzira da li su solo ili u vezi. Ipak, muškarci su bili spremniji na akciju, a žene su bile senzitivnije i poštovale su vezu ili brak svojih prijatelja, bez obzira na privlačnost! Istraživanje ne samo što potvrđuje stereotipe o seksualno gladnim muškarcima i naivnim ženama već i direktno dokazuje da dve osobe mogu isti odnos da dožive na radikalno različit način. U istoj studiji 249 odraslih (od kojih su mnogi bili u braku) trebalo je da navedu pozitivne i negativne aspekte prijateljstva. Muškarci su privlačnost uglavnom videli kao nešto što ide u prilog prijateljstvu, a svaka deseta žena je to videla kao rizik i faktor koji ga kvari.

Zona prijateljstva odnosi se na situaciju u kojoj između dve osobe postoji neusklađenost u potrebama i očekivanjima. Na primer, ponekad je to neslaganje u seksualnoj privlačnosti, pa je jedna osoba zainteresovana za nešto više, dok druga želi da budu samo prijatelji. U drugim prilikama, prijatelji su već seksualno uključeni (friends with benefits), ali postoji neslaganje u posvećenosti jer samo jedno od njih dvoje želi ozbiljnu vezu. U ovakvom odnosu niko se ne oseća dobro. To je posledica nedovoljno dobre komunikacije i poznavanja emocionalnih potreba druge osobe. Izgleda kao da govorimo različitim jezicima, potrebe imaju različita značenja i očekivanja često ostaju nema, ne provire iza reči i postupaka. Neki se zaglave u zoni prijateljstva jer im je to backup za stvarne želje, ali nemaju dovoljno interesovanja da budu privlačni partneru i ostaju tu gde jesu s namerom da budu prihvaćeni takvi kakvi jesu. Ponekad su izabrali pogrešnu osobu za vezu, pa kad već nisu u vezi, hajde da budu prijatelji. Ponekad nemaju smelosti, iz straha da ne budu odbačeni, da kažu svoje stvarne namere. A ponekad to rade lenjo, da bi se partner sam dosetio. U svakom slučaju, prijateljstvo je utešna nagrada za vezu i ovo može da traje vrlo dugo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.