EVO ZAŠTO JE MUŠKI POLNI ORGAN U OBLIKU PEČURKE: Naučnici PO PRVI PUT otkrili
Foto: Printscreen

KO BI REKAO?

EVO ZAŠTO JE MUŠKI POLNI ORGAN U OBLIKU PEČURKE: Naučnici PO PRVI PUT otkrili

Istraživači sa univerziteta u Njujorku dali su pomalo neverovatno objašnjenje šta se tokom evolucije dogodilo s penisima i zbog čega oni sada tako izgledaju

Objavljeno: 14:13h

Znamo kako izgleda prosečan muški polni organ, a naučnici su se sada složili u jednom - svi imaju oblik pečurke.

Ukoliko smatrate da je to neobično i neadekvatno, razmilsite još jednom, a istraživačka zajednica je objasnila zbog čega je to zapravo tako.

Pečurke kao asocijacija na još nešto

Tim stručnjaka koje je predvodio profesor Gordon Galup sa Državnog univerziteta u Njujorku je tokom istraživanja sprovedenog 2003. godine došao do zaključka da je penis tokom godina evoluirao u svakom, pa i u vizuelnom smislu reči, te da to nije nimalo slučajno.

- Naučnici veruju da je penis napredovao kako bi postao "alat sa "izbočinom" za uklanjanje sperme ljubavnih rivala - stoji u jednom od zaključaka studije koja je svojevremeno izazvala ogromnu pažnju.

Teorija koja stoji iza toga je prilično jednostavna i bazira se na tome da muškarac koji želi da ima dete sa svojom partnerkom, želi da se obezbedi da u njoj ne ostane ni delić semene tečnosti drugih muškaraca koji su bili sa njom pre njega.

Takođe, on, kako se navodi, želi da uspe baš u onome u čemu nisu uspeli njegovi prethodnici - da baš toj određenoj ženi, sa kojom ima intimne odnose, napravi dete.

Oblik pečurke je oduvek dovođen u vezu s muškim polnim organom

Penis
foto: Profimedia

Svodi se na to da muškarci žele da se osiguraju da su oni ti koji nastavljaju svoju lozu i pobeđuju ostale mužjake u borbi za prevlast nad ženkom.

- Otkrili smo da bi taj takoreći "greben", koji odvaja glavu od osovine ili glavić od ostatka penisa, mogao pomoći da se vagina i reproduktivni sistem žene "očiste" od sperme prethodnog ljubavnika. To znači da bi novi partner uklonio svaku konkurenciju i zamenio je sopstvenim semenom - objasnio je prof. Galup. Njegov tim je testirao tu teoriju u laboratoriji u kojoj su korišćeni penisi od lateksa i veštačka vagina. Mešajući skrob i vodu kao zamenu za semenu tečnost, otkrili su da greben oko vrha muškog penisa može da izvuče više od 90 odsto te tečnost samo jednim potiskom.

- Kao posledica nadmetanja u očinstvu, muškarci su razvili jedinstveno konfigurisane penise koji funkcionišu tako da istiskuju spermu iz partnerkine vagine koju su ostavili drugi muškarci. Takođe, parovi imaju tendenciju da imaju energičniji seks ako je žena "osumnjičena" za varanje ili ako je par bio razdvojen. To bi moglo da se svodi na podsvesnu želju da on svoju partnerku želi da oslobodi bilo kakvog traga semena drugog čoveka - objasnio je prof. Galup.

Tp je dodatno pojasnila profesorka Rebeka Burč u studiji objavljenoj u "Journal of Evolutionari Psichologi", a prenosi posrtal "The Sun".

- Duži penis ne samo da bi bio prednost za ostavljanje sperme u manje pristupačnom delu vagine, već bi punjenjem i širenjem vagine takođe pomoglo i podstaklo pomeranje sperme koju ostavlja drugi muškarci, kao sredstvo za maksimalno otklanjanje sperme konkurenata i omogućavanja najveće šanse začeća - istakla je ona.

Postoje razlike u vizuelnom izgledu

Teorija datira od pre nekoliko vekova kada su žene imale seks sa brojnijim partnerima kako bi povećale svoje šanse da zatrudne. To je možda razlog zašto je ljudski penis evoluirao onako kako je evoluirao.

Što se tiče samog njegovog izgleda, postoji mnogo različitih oblika.

Ne postoji standardni oblik, nijedan penis ne treba smatrati normalnim ili abnormalnim. Iako će većina biti varijacije oblika pečurke, one mogu imati različite oblike.

- Veličina, obim, ugao zakrivljenja ili obrezivanje su među faktorima koji mogu dovesti do toga da muškarci imaju različit izgled penisa - objasnio je prof. Galup.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.