TITO i TNT: Ovo je epizoda o Alanu Fordu koju Srbi nisu smeli da vide! (FOTO) (VIDEO)
Strip, ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen

HIT!

TITO i TNT: Ovo je epizoda o Alanu Fordu koju Srbi nisu smeli da vide! (FOTO) (VIDEO)

Ovaj strip je svojevremeno, osvojio sve domove bivše SFRJ, a takvu slavu nije stekao ni u Italiji, iz koje potiče...

Objavljeno: 14:59h

Čuveni strip “Alan Ford” iako nije toliko uticao na istoriju stripa u svetu, sigurno je mnogo uticao na brojne generacije koje su odrastale uz mnoge kultne parole omiljenih junaka.

Ovaj strip je svojevremeno, osvojio je sve domove bivše SFRJ, a takvu slavu nije stekao ni u Italiji, iz koje potiče.

foto: Reprint

On je u Jugoslaviji počeo da se prodaje 1970. godine, u izdanju "Vijesnika" iz Zagreba, ali pravu slavu je dostigao dve godine kasnije, kada je među junake ubačen i Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.

Međutim, iako gomila epizoida ima kultni status, postoji jedna, o kojoj veoma malo ljudi zna. Objašnjenje je više nego racionalno - u toj epizodi omiljena družina je posetila Beograd, a Tito je prikazan kao pijanac, pa je bilo i za očekivati da bude zabranjena u SFRJ.

foto: Reprint

Istini za volju, ova epizoda nije došla iz Italije, iz pera kreatora Maks Bankera i Magnusa, već je Ljubljanskoj "Mladini" napravio Andrej Brčić - Flumiani, kao spoj isečaka iz mnogih epizoda kao parodija na Titovu vladavinu.

U ovoj epizodi Grupa TNT u kompletnom sastavu je na zadatku spašavanja naučnika Johana Aleksandera, zvanog Mudri iz predsednikove rezidencije. Tu je i kratka ratna istorijska priča Broja Jedan sa bitke na Neretvi, gde su autori karikirali partizansku verziju istorije.

Pogledajte ovu epizodu:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.