"E, MOJ BEOGRADE...": Balašević nas je napustio pre godinu dana, a legendarni govor u Areni ćemo uvek pamtiti
Balašević, Foto: Damir Dervišagić

TUGA!

"E, MOJ BEOGRADE...": Balašević nas je napustio pre godinu dana, a legendarni govor u Areni ćemo uvek pamtiti

Čuveni Panonski mornar iza sebe je ostavio neizbrisiv trag svojim pesmama i rečima.

Objavljeno:

Legendarni kantautor Đorđe Balašević, napustio nas je pre tačno godinu dana, 19. februara 2021. u 68. godini života, nakon tri dana provedenih u bolnici.

Čuveni Panonski mornar iza sebe je ostavio neizbrisiv trag svojim pesmama i rečima. Pored toga, Balašević je bio poznat i po svojim govorima, a jedan koji se i dan danas pamti održao je 30. decembra 2016. godine u Beogradu, u prepunoj Areni.

Tada je održao govor koji je izazvao velike reakcije.

1 / 7 Foto: youtubescreen

- Najveća prevara je kad ti neko kaže, 'reci dve-tri reči, kao, odradi to'. Dve-tri reči, moraju uvek biti jako pametne, mnogo je lakše pričati o nečem naveliko. Kad bih ja treb'o da kažem dve-tri reči o Beogradu, to bi bilo jako teško. Ja sam iz provincije dečko, mi smo dolazili u Beograd kao na hodočašće. Mladi ste vi, ne sećate se toga, ali što bi rekao Deja Šapurika iz nekih mojih priča iz 'Kalendara', kad smo odlazili u Beograd, mi samo što se nismo izuvali na mostu.

- Svaki dolazak u Beograd je bio maturski, svaki koncert u Domu sindikata, posle u Sava centru, uvek dokazivanje, Beograd je bio glavni grad i bilo je potrebno puno, da vrediš puno, da uradiš puno, da se probiješ od mosta do Makedonske ulice i dalje.

- Imao sam tu sreću da upoznam, ne, da sretnem i Batu Stojkovića, i Paju Vujisića, da upoznam Čkalju, Duška Radovića, Miru Trailović, Dragana Nikolića…

- I kako da stane tu, u te dve-tri reči koje bih ja mogao da kažem Beogradu? A onda, opet, upalim onaj nesretni televizor, gledam one prenose iz Skupštine, gledam 'ajfonke', zmajeve od Šipova, gledam tipove koji bacaju Francuze sa zidina zato što imaju šalove malo drugih boja, seku šape psima, i mislim, možda i može da stane sve u tri reči.... E, moj Beograde… - rekao je tada kantautor.

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.