ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Neprijatnost i strah za budućnost - "METAMORFOZA"
Ilustracija, Foto: Wikipedia

čITAJTE!

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: Neprijatnost i strah za budućnost - "METAMORFOZA"

Kafka je govorio i svoja dela pisao na nemačkom jeziku

Objavljeno:

Današnja Espreso preporuka za čitanje je pripovetka Franca Kafke "Metamorfoza".

Franc Kafka (1883 - 1924) je nemački pisac jevrejsko-češkoga porekla kojeg kritika danas smatra jednim od najvećih autora XX veka. Kafka je govorio i svoja dela pisao na nemačkom jeziku. Dobro je znao i češki jezik.

Franc Kafka
foto: Wikipedia

Stilom pisanja, Kafka je pripadao avangardi, pravcu iz srednje faze modernizma, ali je svojim delovanjem uveliko uticao na brojne stilove kasnog modernizma, uključujući i egzistencijalizam. Njegova najznačajnija dela, pripovetka Metamorfoza, te romani Proces i Dvorac prepuni su tematike koja predstavlja arhetipove otuđenosti, psihofizičke brutalnosti, sukoba na relaciji roditelji-deca, likova na zastrašujućim putovanjima i mističnih transformacija.

Kada se Gregor Samsa probudio jednog jutra iz nemirnih snova, primetio je da se u krevetu pretvorio u ogromnu bubašvabu, rečenica je kojom pripovetka počinje.

Franc Kafka se smatra simbolom moderne književnosti. Princip na kome se zasniva celokupno Kafkino delo ima egzistencijalni karakter. Njegovo delo posredno izražava težnju čoveka da živi u sigurnijem, humanijem svetu, gde svako može da pronađe viši smisao života.

Nesumnjivo je da ćete biti zbunjeni nakon pročitane pripovetke, ali to je zato što ovde nećete naći konkretne odgovore i objašnjenja zašto je sve onako kako jeste. Možemo biti zahvalni što Metamorfoza danas postoji zbog ogromne tuge u Kafkinom srcu.

Pišite nam u komentarima kao vam se dopada preporuka i na koji način vidite Kafkinu Metamorfozu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.