Premijera Vivaldijeve opere u Ferari sa zakašnjenjem od 300 godina
Antonio Vivaldi, Foto: Profimedia

kompozitor

Premijera Vivaldijeve opere u Ferari sa zakašnjenjem od 300 godina

Opera "Farnak", jedno od manje poznatih Vivaldijevih dela, posvećena je tragičnoj dinastiji kralja Farnaka Drugog, monarha nekadašnjeg Bosforskog Kraljevstva

Objavljeno:

Rimokatolička crkva i italijanski grad Ferara iskazali su počast kompozitoru Antoniju Vivaldiju i na taj način se donekle iskupili za potez od pre gotovo 300 godina koji je doprineo njegovom bankrotstvu.

Nadbiskup Ferare Djankarlo Perego prisustvovao je danas premijeri Vivaldijeve opere "Farnak" (Il Farnace) u gradskom pozorištu, što je umetnički direktor te ustanove Marčelo Korvino (Marcello Corvino) pozdravio kao "izuzetan gest" koji doprinosi isceljenju rana iz prošlosti.

"Želimo da vratimo Vivaldiju ono što mu je oduzeto ovde u Ferari", rekao je Korvino za Asošiejted pres.

Opera "Farnak", jedno od manje poznatih Vivaldijevih dela, posvećena je tragičnoj dinastiji kralja Farnaka Drugog, monarha nekadašnjeg Bosforskog Kraljevstva.

Istoričari navode da je kardinal Tomazo Rufo (Tommaso Ruffo) 1739. godine zabranio Vivaldiju da udje u Feraru, što je u praksi značilo otkazivanje izvodjenja njegove opere "Farnak", koja je u to vreme beležila uspehe na prostoru današnje Italije i šire.

Kao razlog za svojevrsno proterivanje Vivaldija, koji je bio i katolički sveštenik, Rufo je naveo prestanak služenja mise i navodnu ljubavnu vezu baroknog kompozitora sa jednom od njegovih pevačica, Anom Djiro (Anna Giro).

Korvino navodi da Vivaldi nije služio misu zbog respiratornih problema, a da je njegov odnos sa Anom Djiro bio kao i odnos bilo kog drugog kompozitora sa glavnim pevačem.

Otkazivanje izvodjenja Vivaldijeve opere u Ferari veoma je negativno finansijski uticalo na njega, pošto je on sam unapred platio produkciju, a u to vreme je već bio u silaznoj putanji, naveo je Korvino.

Vivaldi se tada zadužio i ubrzo umro u Beču, 1741. godine. Tek kada su njegovi rukopisi otkriveni, on je posthumno stekao slavu za "Četiri godišnja doba" i druga dela.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.