ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: 5 izgubljenih duša u jednoj noći ukrštaju svoje puteve - "KAD PADNE NOĆ" (FOTO)
Haruki Murakami, Foto: Profimedia, Espreso

TOPLA PREPORUKA UZ HLADAN ČAJ

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: 5 izgubljenih duša u jednoj noći ukrštaju svoje puteve - "KAD PADNE NOĆ" (FOTO)

Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada, a njegova dela prevedena su na više od 50 jezika

Objavljeno:

Današnja Espreso preporuka za čitanje je idealna za večernje čitanje, dok ušuškani sedite u dnevnoj sobi i ispijate čaj koji će se verovatno ohladiti jer nećete imati vremena da zastanete pre samog kraja ove ljubavne drame. Udobno se smestite i prepustite se drami Harukija Murakamija "Kad padne noć".

Haruki Murakami, jedan od najpoznatijih savremenih japanskih pisaca, rođen je u Kjotu (Japan) 1949. godine. Dobitnik je više prestižnih književnih nagrada, a njegova dela prevedena su na više od 50 jezika.

Haruki Murakami
foto: Profimedia

Japanski restorani, knjižare i čitaonice, hoteli i ulice neiscrpna su inspiracija, ali i savršena mesta za izgubljene duše. Takva su i u Harukijevoj drami, 5 izgubljenih duša za samo par sati ukrstiće svoje puteve: prelepa mlada žena u višednevnom neprekidnom snu, trombonista na noćnoj probi sa džez orkestrom, mlada prostitutka pretučena u hotelu za ljubav, programer koji čitavu noć radi na softverskom projektu i devetnaestogodišnja devojka koja luta po barovima i ulicama u želji da pobegne od kuće

„Kad kažeš da nešto zaista stvaraš, na šta konkretno misliš?“ „Pa... Na to da pustiš da ti muzika prodre duboko u srce i da se tako tvoje telo na izvestan način fizički izmesti, a da se time i telo onog koji sluša istovremeno fizički izmešta. Kad proizvedeš jedno takvo stanje. Recimo.“

knjiga
foto: Printscreen/ Kupujemprodajem

Mnogi čitaoci ne razumeju radnju Murakamijevih romana jer ih sama asmosfera hipnotiše, taj utisak dodatno je pojačan u ovoj ljubavnoj drami. Hipnotisanost se može povezati sa brzinom kojom se radnja odvija, ali i zbog niti preispitivanja ljudskog delanja koje se kao srž provlači od početka do kraja dela.

Novi dan je već sasvim blizu, a onaj stari još vuče svoje teške skute. Poput morske i rečne vode što se na ušću jedna s drugom sudaraju, novo i staro vreme bore se i stapaju. Takahaši, međutim, nije u stanju da odredi u kom je svetu, ovom ili onom, njegov centar gravitacije.

Murakamijeva dela potvrđuju njegovo besprekorno spisateljsko umeće, a pored toga potpuni sklad daju im specifičan humor, protezanje duhovnog i moralnog i psihološka dubina. Zato su njegovi romani uvek nepogrešiv izbor.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.