ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: O literarnom i ljudskom sazrevanju - "IMATE LI RŠUMA"
Ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Ilustracija/Espreso.co.rs

OMILJENI PISAC ZA DECU

ESPRESO PREPORUKA ZA ČITANJE: O literarnom i ljudskom sazrevanju - "IMATE LI RŠUMA"

Mnoge pesme ovog autora imaju i svoju muzičku kompoziciju pa ih deca uče pevati od ranog detinjstva. Neke od njih su "Lako je prutu", "Miš", "Vuče, vuče, bubo lenja", "Svaki dan se sunce rađa", "Medved Brundo" i druge

Objavljeno: 17:54h

Za Espreso preporuku danas izdvajamo najomiljenijeg pisca za decu Ljubivoja Ršumovića i njegov prvi roman "Imate li Ršuma".

Ljubivoje Ršumović sprski je književnik, najpoznatiji kao pesnik za decu. Rođen je 1939. godine u Donjem Ljubišu na Zlatiboru. Ljubivoje je odrastao uz dečju književnost Jovana Jovanovića Zmaja.

Za vreme svog književnog delovanja objavio je preko 80 knjiga, najviše onih za decu. Najpoznatije zbirke pesama su mu "Ma šta mi reče", "Još nam samo ale fale", "Vesti iz nesvesti", "Domovina se brani lepotom" i mnoge druge. Napisao je predstave za decu, a najpoznatije su "Šuma koja hoda", "Uspavana lepotica", "Baba roga", "Nevidljiva ptica", "Rokenrol za decu", "U stara Trojana kozje uši", "Au što je škola zglodna" i druge. Napisao je i tri udžbenika za osnovnu školu.

Mnoge pesme ovog autora imaju i svoju muzičku kompoziciju pa ih deca uče pevati od ranog detinjstva. Neke od njih su "Lako je prutu", "Miš", "Vuče, vuče, bubo lenja", "Svaki dan se sunce rađa", "Medved Brundo" i druge.

Za svoje književno stvaralaštvo Ršumović je dobio mnoge nagrade i proznanja. Najpoznatije među njima su nagrada "Neven", Brankove nagrade, nagrada "Mlado pokoljenje", Goranova plaketa i mnoge druge. Međunarodne nagrade koje je osvojio su nagrada "Pulja" za celokupno stvaralašto za decu te UNESKO za knjigu koja propagira mir i toleranciju.

" Imate li Ršuma" je prvi roman jednog od najznačajnijih srpskih književnika, priča o literarnom i ljudskom sazrevanju.

Preporuka za čitanje
foto: Espreso.rs

U ovom romanu dolazi do preplitanja proze i stiha, pa je samim tim pravo osveženje i inovacija kada je književni žanr u pitanju.

Pavao Pavličić je jednom prilikom rekao: "Ovaj je Ršumovićev roman zanimljiv iz tri glavna razloga: zato što predstavlja tematsko osveženje, zato što predstavlja žanrovsko osveženje i zato što je, na stilskom nivou, superiorno izveden". Ova mešavina proze i stiha ima intenciju da zabavi i nasmeje, ali pored toga kroz čitav roman na nekim mestima prepliće se Ršumova igra sa čitaocima- blaga vulgarna komika.

Ovde ćete pronaći psihološke, društvene i moralne probleme koje nam pesnik, omiljen među piscima prikazuje na malo vedriji način sa dodatkom ironije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.