UMRO PEVAČ, TUGA!
Džordžo Den, Foto: Printscreen/Youtube/ Kiko Pérez

Džordži DEN

UMRO PEVAČ, TUGA!

Devet godina je učio u Konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je postao profesionalni klarinista, iako je takođe svirao saksofon i harmoniku

Objavljeno: 17:52h

Tužan dan za muziku. Džordži Den je preminuo u 81. godini života tokom operacije kuka u bolnici Puerta de Hiero.

Ikona muzike 70-ih i 80-ih i poznat kao "kralj letnje muzike", popularni umetnik uspeo je da se katapultuje do slave pesmama kao što su s ‘El Bimbó’ (1975), ‘El Chiringuito’ (1988 ), ‘La Barbacoa’ (1994) i ‘Carnaval, carnaval’ (2000).

Džordžes Mejer Dahan, poznat po umetničkom imenu Džordži Den, rođen je 14. januara 1940. u porodici muzičara i umetnika. Devet godina je učio u Konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je postao profesionalni klarinista, iako je takođe svirao saksofon i harmoniku. .

Diplomirani je učitelj i par godina je radio kao učitelj, kada je komponovao smešne pesme sa svojim učenicima, koje su mu pomogle da shvate da je to njegov pravi poziv i to ga je poguralo da snimi svoj prvi album.

1974. godine je oženio španjolku Ejmi iz Madrida, sa kojom ima troje dece. Ona je na početku bila plesačica na njegovim nastupima.

Nakon dve godine turneje po Latinskoj Americi, gde je naučio španski, preselio se u Španiju. Među ovim uspesima, imenovan je i za prvog čoveka koji je osmislio koreografiju za "corps de ballet" svakog puta kada je pevao svoje pesme uživo. Tekstovi njegovih pesama bili su puni letnjih i raspustnih motiva. Taj žanr nikada nije prevazišao i on je postao njegov zaštitni znak.

Bonus video:

01:30

Beograđani o vakcini Moderna i da li bi je primili?

(Espreso/We Publish News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.