ZAŠTO JE JABUKA VAŽNA ZA ČOVEČANSTVO: Adam i Eva, gravitacija, Apple!
Jabuka, Foto: Profimedia

da li ste znali?

ZAŠTO JE JABUKA VAŽNA ZA ČOVEČANSTVO: Adam i Eva, gravitacija, Apple!

Mnogima omiljeno voće, jabuka, tema je mitova, narodnih predanja i umetničkih dela. Zašto je to tako?

Objavljeno:

Ukoliko samo malo razmislimo, jabuka se provlači od biblijskih priča do simbola jednog od najpoznatijih proizvođača kompjutera i telefona na svetu.

Ni jedna druga voćka nije "pomogla" Njutnu pri ideji o gravitaciji.

Za zdravstvene strane jabuka nije važna samo za dušu nego i za telo, pa stručnjaci preporučuju da se redovno uzima zbog brojnih benefita po zdravlje.

- Zaista važi pravilo jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van - kaže doktorka Jelena Divčić za BBC na srpskom.

Gde je porasla prva jabuka?

Nauka ne može sa sigurnošću da kaže na kom prostoru je izraslo prvo drvo jabuke, ali tragovi vode do Kine i Centralne Azije, piše magazin Nejčr (Nature), a prenosi BBC Srbija.

Genetska analiza gajenih vrsta jabuka pokazuje da potiču iz brdovitih predela Kazahstana.

Preko brda i dolina, spakovana u prtljažnike koje su na leđima nosile kamile i magarci, jabuka je trgovačkim Putem svile iz Azije stigla u evropske zemlje.

Kod nas se danas uzgaja na desetine sorti jabuka, a u ovim krajevima su tako dugo da za mnoge postoje balkanska imena - krstovača, kožara, šimširka, belojabuka, devojačka crvenka, ovčji nos...

U Srbiji, jabuka raste na skoro 25 hiljada hektara, a u zemlji se u proseku proizvede preko 300 hiljada tona godišnje, pokazuje novija analiza stručnjaka sa Univerziteta u Novom Sadu.

Jabuka, Jabuke
foto: Profimedia

Kako je jabuka stigla u hrišćanski raj

Već stotinama godina, u hrišćanskoj tradiciji pripoveda se priča Adamu i Evi koji su isterani iz zato što su na nagovor zmije pojeli zabranjeno voće.

Ova scena iz Biblije povremeno se može videti na oltarima pravoslavnih crkava u Srbiji - Adam i Eva stoje pod krošnjama drveta i beru jabuke.

Međutim, Biblija u originalu ne precizira da se radi baš o jabukama, već navodi da su „okusili plod sa Drveta poznanja dobra i zla i time prestupili Božju zapovest".

Postoji mogućnost da je jabuka u biblijsku priču ušetala tek pre nešto više od 350 godina i stekla status zabranjenog voća i to krivicom jednog engleskog pesnika, piše NPR.

Džon Milton, stvaralac iz 17. veka, u poemi Izgubljeni raj daje dramatizaciju biblijske priče i uglavnom govori o „plodu".

Međutim, u 10.000 stihova čak dvaput se pominje reč jabuka - omaškom ili namerno, teško je reći nekoliko stotina godina kasnije.

U likovnoj umetnosti, jabuke su se u priču o Adamu i Evi umešale čak ranije.

Oko 100 godina pre Miltonove poeme, venecijanski slikar Ticijan predstavio je Adama i Evu kako jedu jabuke.

Ali, bilo je i drugih interpretacija - Mikelanđelo je u Sikstinskoj kapeli naslikao drvo smokve, dok je nemački umetnik Albert Direr prikazao prvi biblijski par kako jede jabuke pod krošnjom od smokvinog lišća.

Jabuka, Žena
foto: Profimedia

Jabuke koje su krojile istoriju

Prema poznatoj legendi, jedna jabuka je krajem 17. veka odigrala istorijsku ulogu u razvoju nauke.

Engleski fizičar Isak Njutn, čovek kojem svet duguje objašnjenje zašto predmeti ne lebde nego se zakucavaju za tlo, navodno je došao na ideju o postojanju gravitacije videvši jabuku kako pada sa drveta.

Kada je spazio jabuku kako se odvaja od drveta i pada direktno naniže, Njutn se zapitao zašto je pala baš tako, a ne u stranu ili na gore.

Svojevrsna oda Njutnovom otkriću danas je jabučica koja svetli na laptopovima i srebri se na telefonima - logo američkog proizvođača Epl.

Osmislio ga je Ronald Vejn 1976. godine, a želeo je da prikaže voćku koja je inspirisala važno naučno otkriće i to nakon što je došlo vreme da se penzioniše prvobitni logo kompanije - Isak Njutn.

Logo sadrži i aluziju na biblijsku priču - jabuka je gricnuta.

(Espreso/BBC Srbija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.