OTVOREN NESVAKIDAŠNJI MUZEJ U BEOGRADU! Espreso vas vodi kroz kulturni vremeplov, od Met Gala do BEBI DOL! (FOTO)
Foto: Milica Drinčević/Espreso

NOVI MUZEJ U NAŠEM GRADU

OTVOREN NESVAKIDAŠNJI MUZEJ U BEOGRADU! Espreso vas vodi kroz kulturni vremeplov, od Met Gala do BEBI DOL! (FOTO)

Radi se o Muzeju popularnih i supkultura, koji se potpuno razlikuje od tradicionalnih muzejskih institucija

Objavljeno:

Korona je u velikoj meri izmenila živote ljudi, pa su morali da se prilagode novim okolnostima koje nam je ovaj virus doneo. Prema nekima, kultura je upravo ta kojoj je korona nanela najveću štetu, samim tim što su skoro sve kulturne institucije do skoro bile zatvorene.

Međutim, sada se polako život vraća u normalu i ljudi su postali željni kulturnih događaja. Ukoliko ste i vi među njima ekipa Espresa je odlučila da vas virtuelnim putem uvede u jedan, a ako vam se svidi probajte i sami da posetite novi muzej u Beogradu.

Radi se o Muzeju popularnih i supkultura, koji se potpuno razlikuje od tradicionalnih muzejskih institucija. Verovatno se sada pitate šta to može da bude drugačije, pa muzej je u pitanju?

Muzej, obilazak, Skulpture
foto: Milica Drinčević/Espreso

E, pa, može, a drugačije je to što ovaj muzej nema svoju stalnu postavku, kao ni mesto na kome će stalno biti prisutan. U svom radu, muzej kombinuje estetiku popularnih muzeja (poput Muzeja Iluzija ili Muzeja Selfija u Beogradu) sa istraživačkim radom i primnjenom umetnošću (scenografijom i kostimografijom), kako bi mladima približio različite, zanimljive teme. Dakle, ovaj muzej je namenjen svima i svi mogu pronaći neki svoj "kutak".

Tim muzeja smatra da su jednako važne popularne i supkulture, obzirom da jednako pokreću različita društvena pitanja. Na primer: teme ekonomskog stanja mladih često se provlače kroz rep pesme, a seksualizacija ženskog tela nezaobilazna je u spotovima popularnih izvođača na balkanu. Muzej želi da mladima približi ove važne društvene teme (od ljudskih prava do pitanja identiteta) kroz ono što im je najbliže, a to su upravo sveprisutni sadržaji koje mladi neprestano konzumiraju.

Muzej, obilazak, Skulpture
foto: Milica Drinčević/Espreso

Prvi deo izložbe otvoren je u okviru Ciglane i festivala Dev9t pod nazivom ,,Pronađi kemp u sebi... !?’’ Tokom trajanja festivala, posetioci će imati priliku da učestvuju na samoj izložbi istražujući da li je kemp stil nešto što je po njihovom ukusu. Postavka je hronološkog tipa, te posetioci prolaze kroz vremeplov od mode dendidija, preko Met Gale 2019 (kao najvećeg modnog događaja), pa sve do Bebi Dol, kao jedne od najistaknutijih predstavnica ovog stila.

Kroz sam tok izložbe, posetioce očekuju i zanimljivi, informativni tekstovi putem kojih mogu više saznati o kempu, a skeniranjem QR kodova sa tekstova, mogu se i dodatno informisati o željenoj temi. Tekstovi predstavljaju isečke iz radova mladih istraživačica Ane Samardžić, Jelene Beočanin i Jelene Jovanović, koji će biti dostupni u završnoj publikaciji projekta. Scenografiju su radili mlade scenske arhitekte Nina Papić i Stefan Spirovski, a kostimografski deo prikazan je od strane mlade modne kreatorke Anje Knežević.

Dakle, kada dođete u muzej pred vama će se naći različite postavke, kao i interaktivni sadržaji. Posetioci imaju priliku da ostave svoj lični pečat i budu deo postavke tako što će se "potpisati" sprejem ili markerom, a na kraju izložbe pred vama je da donesete "važnu" odluku. Treba da odgovorite na pitanje da li ste pronašli kemp u sebi?

1 / 22 Foto: Milica Drinčević/Espreso

Za to vam ipak preporučujemo da prvo pogledate postavku, fotografišete se na najluđi mogući način, a tek onda donesete odluku. Izložba u Ciglani je samo početak i prva stepenica na putu ovog inovativnog muzeja, tako da treba da požurite jer neće još dugo biti otvorena. Pred ovim mladim ljudima je nova izložba u periodu od 19 do 25 jula u KC Magacin. Brojne ativnosti biće uskoro najavljene, te se spremite za originalan provod u svetu kulture.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.