NA SVETSKI DAN ČOKOLADE NAPRAVILI SMO ESPRESO POSLASTICU: Tajni sastojak NIKADA NEĆETE POGODITI! (FOTO)
Muzej čokolade, Foto: Aleksandra Čolić

sjajna stvar

NA SVETSKI DAN ČOKOLADE NAPRAVILI SMO ESPRESO POSLASTICU: Tajni sastojak NIKADA NEĆETE POGODITI! (FOTO)

Muzej čokolade otvoren je u februaru 2020. godine i od tada sa svojom posebnom čokoladom, koju možete napraviti sami, ali i uz pomoć radnika ili radnica Muzeja, postaje novo mesto Beograda koji svaki turista mora posetiti

Objavljeno:

Svetski dan čokolade obeležava se svakog 7. jula u godini. U tu čast, ekipa Espresa otišla je i posetila Muzej čokolade koji se nalazi na Dorćolu u ulici Tadeuša Košćuška 18 i napravila svoju specijalnu Espreso čokoladu.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

Muzej čokolade otvoren je u februaru 2020. godine i od tada sa svojom posebnom čokoladom, koju možete napraviti sami, ali i uz pomoć radnika ili radnica Muzeja, postaje novo mesto Beograda koji svaki turista, ali i građanin mora posetiti. Razlog je jednostavan - samim ulaskom u muzej, krenuće Vam voda na usta!

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

Muzej čini četiri prostorije, svaka sa eksponatima posebne tematike. Prva prostorija je uređena u stilu južnoameričke prašume, jer je kakao otkriven pre 4.000 godina u upravo na prostorima južne Amerike. Otkrili su ga drevni narodi, Maje i Asteci i Inke i kakao su smatrali božanstvom. U jednom trenutku je vredeo više od zlata. Oni su dali ime čokoladi, zvali su je šokolate, što znači gorka voda i imali su je u neograničenim količinama.

Ovde se nalazi drvo i plod kakaa, za sve posetioce koji nikada nisu videli kako kakao izgleda u prirodi, kao i tron astečkog cara Montezume. Posebno je zanimljiva glava Majanskog božanstva iz čijih usta svaki gost izvlači svoje proročanstvo za taj dan.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

U ovoj prostoriji imali smo priliku da putem kolačića sreće saznamo delić sopstvene budućnosti, a u međuprostoriji koja se nalazi pored nje, oduševljavali smo se velikoj kući napravljenoj od čokolade. Ova kuća od čokolade je najveća na Balkanu i teška je čak 6 kilograma i vlasnik muzeja kaže u šali da svako može da proba da je pojede, ali ako ne uspe moraće da ostavi muzeju nadoknadu.

Druga prostorija, prostorija Evropa, je uređena u stilu Španije iz 16. veka, jer je kakao tada stigao u Evropu iz Južne Amerike, a doneo ga je Kolumbov general Ernan Kortez. On je čokoladu video kod cara Montezume, jer je tamo bio čest gost. Nakon što je stigao u Španiju, kakao se čuvao kao tajna još sto godina. Služio se samo vojnicima, jer podiže raspoloženje i nivo energije, što je i naučno dokazano.

Na zidu je prikazan proces proizvodne čokolade od ploda do gotovog proizvoda. Ispod se nalazi mašina koja pravi čokoladu. Ceo proces pre aktiviranja mašine je isti kao kada se pravi kafa. Za 72h ova mašina može da napravi najkvalitetniju čokoladu.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

Zanimljivo je da bela čokolada nije čokolada, jer u sebi ne sadrži kakao, već pravi se od kakao putera.

Svaki gost dobija najkvalitetniju toplu čokoladu sa sertifikatom, sladoled i moći će da proba Rubi čokoladu. To je najnovija vrsta čokolade i ima ukus bele čokolade sa višnjom. Roze je boje, a boju dobija od zrna, jer postoje razne vrste kakaovca. Takođe, Muzej čokolade promoviše i sopstvene praline koje su izvrsnog ukusa!

Treća prostorija prikazuje istoriju čokolade u našoj zemlji. Prva čokolada u Srbiji je napravljena 1902. godine i zvala se "Olga". Proizvela ju je porodica Šonda, poreklom iz Grčke. Konstantin Šonda je čokoladu nazvao "Olga" po svojoj preminuloj ćerki.

Izložen je i originalni omot "Roda" čokolade, to je današnja Menaž čokolada (Soko Štark), a potpuno je isti recept u upotrebi i danas. Druga porodica koja je počela da proizvodi čokoladu je iz Subotice i preziva se Ruff. Ispod omota od tih čokolada nalaze se i originalne kutije iz tog doba. Neke od njih odnele su prestižne nagrade, najznačajnije za taj period.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

U uglu sobe se nalazi bicikl, koji je služio kao mlin za kakao kada nestane struja, a proizvodnja nije smela da staje. Ovakav način prozvodnje postoji i danas u Južnoafričkoj Republici. Mnogi tvrde da čokolada dobije posebnu strukturu, drugačiju nego što je nama poznata.

Četvrta prostorija najviše podseća na današnje vreme i miris u njoj opija toliko da se može osetiti ukus prave čokolade. U ovoj prostoriji odvija se čarolija pravljenja čokolade. Imate mogućnost da napravite čokoladu po sopstvenom ukusu koristeći one sastojke koje želite i u količini u kojoj želite. Neki od dostupnih sastojaka su bademi, gumene bombomne, kokos i slično.

Takođe, ono što je vrlo interesantno, u čokoladu možete čak staviti i ukus ljute paprike!

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić

Ekipa Espresa sjajno se zabavila praveći čokoladu po sopstvenom ukusu i dizajnu i zasigurno će preporučiti svakom ko bude dolazio za Beograd i tražio novu avanturu.

čokolada, Dan čokolade, Muzej čokolade
foto: Aleksandra Čolić
1 / 17 Foto: Aleksandra Čolić
00:37

RAZOTKRIVAO KRIMINALCE, ISTRAŽIVAO OTMICU HAJNEKENA I UBISTVO KENEDIJA Ko je holandski novinar kome je sinoć PUCANO U GLAVU?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.