STRAVIČNE VESTI, UMRLA SLAVNA PEVAČICA: Ostali smo bez Anite, TUGA DO NEBA, nema kraja!
Anita Lejn, Foto: Printscreen/Youtube

TUGA

STRAVIČNE VESTI, UMRLA SLAVNA PEVAČICA: Ostali smo bez Anite, TUGA DO NEBA, nema kraja!

Autor kantautora napisala je dve pesme sa potpisom Cave-a, "Od nje do večnosti" i "Stranger Than Kindness", pre nego što je objavila sopstvene jedinstvene solo snimke.

Objavljeno: 15:49h

Anita Lejn, kantautorka koja je napisala neke od najnezaboravnijih pesama Nik Kejva i Bed Sids-a, umrla je u 61. godini. Rolling Stone je potvrdio njenu smrt. Uzrok i datum smrti tek treba da budu otkriveni.

Kao samostalni umetnik, Lejn je stvarala mračan, sladak kamerni pop koji je dugovala Bartu Bakaraku i Seržu Gejnsburgu. Njen lagani, prozračni falset imao je potencijal da preseče aranžmane saradnika Mika Harveija. Kao tekstopisac koji je radio sa Birtdej Parti i Bad Sids, imala je smisla za pisanje jezivih i morbidnih tekstova koji su bile vizit karte Kejv-ovog ranog rada. Kejv i dalje izvodi neke od pesama Bed Sidsa koje je Lejn napisala u koautorstvu, poput „Od nje do večnosti“ i „Stranger Than Kindness“.

Objavljena je fotografija Lejn na Instagramu, snimljenu u Berlinu 1995. godine. Uključio je 43 emotikona srca, „jedan za svaku godinu kad te volim“. Kejvova supruga Suzi objavila je na Instagramu počast Lejn. „Draga Anita, toliko te volimo“, napisala je slomljenog srca. Zatim je citirala tekst pesme Kejva, „Sad Vaters“.

Biografski detalji Lejninog života pre susreta sa Kejv su nejasni, ali kada je imala 17 godina, sa njom ga je upoznao gitarista Roland S. Hovard, koji je u to vreme svirao sa Kejvom u grupi Bojs Nekst Dor. Studirala je likovnu umetnost na Melbourne's Victorian College of Arts, Galleri School, prema biografiji Iana Jonstona. Tri meseca kasnije proterana je jer se nije pojavila, ali je pronašla novi dom na rastućoj pank sceni grada.

„Pretpostavljam da su svi krenuli iz punk roka, sav taj osećaj koji se tada odvijao“, rekla je za Melodi Maker 1988. „Bilo nam je smešno jer nismo bili siromašni, radnička klasa ili jako uznemireni . Šta smo mi bili ne znam. Nikad me nije zanimalo šta neko radi ili šta je moda. Ukusi koji sam tada imala bili su u modi, a to je verovatno i sa Nikom. Slučajno smo stigli na vreme “.

Lejn i Kejv su se brzo zaljubili i za kratko vreme počela je da piše tekstove s njim. Kada su se preselili u London, Lejn se preselila sa njima. Njihova prva objavljena saradnja bila je „Mrtva pesma“, stvar sa apstraktnim slikama poput „rečima poput krvi i vojnika i majke“, koji se pojavio u LP-u Birthdai Parti 1981. godine, Molitve u vatri.

„Tekstovi [Lejn] leže oko naše sobe na papirićima koji nakupljaju stepenice kafe dok ne postanu prljavi i bace ih se“, rekao je Kejv u "Bed Sidu", „ali„ Mrtva pesma “- to je ovekovečeno.“ Napisala je „Dead Joe“ i „Kiss Me Black“ na rođendanskoj zabavi LP Junkiard iz 1982. godine, koristeći metodu gde su ona i Kejv menjali redove za pisanje. Nastavila je da doprinosi muzici Kejva nakon raspada grupe i nakon što su se ona i pevač rastali 1983. godine.

„Anita je neverovatno talentovana osoba i dala je mnogo ideja“, rekao je Kejv Melodi Makeru 1997. godine, izražavajući kajanje zbog načina na koji su se njihovi kreativni i lični odnosi isprepleli. „[Ona] mi ih je dala. Bila je vrlo darežljiva. A nakon nekog vremena to joj je izgleda postalo uloga: predati mi se dok sam samo bežao napred. Nisam to uradio namerno. "

Kao član Bed Sid-a, Lejn je pomogaa da se napiše Kejvova pesma "Od nje do večnosti", naslovna pesme njihovog albuma iz 1984. Pesma opisuje čoveka opsednutog devojkom koja živi u stanu iznad njega. Reči su zajedno napisali kasno jedne noći u njihovom stanu Brikton Hill u Londonu.

Takođe je zajedno sa gitaristom benda Blikom Bargeldom kreirala romantičnu pesmu „Stranger Than Kindness“, čudnu i tihu pesmu na albumu Bedd Sid iz 1986. godine „Your Funeral… My Trial“.

„Anita Lejn je to napisala za mene“, rekla je Kejv Melodi Maker-u 1997. „To je veoma ogorčena pesma, ali i veoma lepa.“

Doprinosila je raznim snimcima članova benda tokom ostatka osamdesetih, a početkom devedesetih pevala je na albumu Tabula Rasa Bargeldove industrijske grupe Einsturzende Neubauten. Njen poslednji doprinos albumu Bed Sidsa bilo je pevanje na Murder Ballads iz 1995.

Lejn je samostalno debitovala 1988. godine sa EP-om pod nazivom Prljave pesme, na kome se nalazi muzika u izvođenju Kjeva i članova Bed Sidsa, uključujući i obradu Sestara Sledge „Lost in Music“. Pevačica je ispričala kako se osećala primoranom da napravi ploču jer je bila „očajnički nesrećna i želela je da umre“.

Početkom devedesetih, Lejn se udala za čoveka po imenu Džon Bek. Zajedno su dobili sina po imenu Rafi.

Bonus video:

04:49

ESPRESO TVITER: Barbi Afrika

(Espreso/Rollingstone)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.