PREMINUO AKADEMIK ALEKSANDAR IVIĆ!
Preminuo u 71. godini, Foto: Printcreen/SANU

veliki gubitak

PREMINUO AKADEMIK ALEKSANDAR IVIĆ!

Matematičar i profesor emeritus

Objavljeno:

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa velikom žalošću obaveštava javnost da je 27. decembra 2020. godine, u Beogradu, u 71. godini, preminuo redovni član SANU Aleksandar Ivić, jedan od naših najistaknutijih matematičara i profesor emeritus Univerziteta u Beogradu.

Rođen u porodici akademika Pavla Ivića i akademika Milke Ivić, čuvenih lingvista, Aleksandar Ivić je bio okrenut nauci, s tim da je oblast njegovog interesovanja bila matematika. Osnovnu školu i gimnaziju (prirodno-matematički smer) završio je u Novom Sadu, kao i studije matematike na Univerzitetu u Novom Sadu.

Sa 18 godina bio je učesnik na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Magistrirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1973, na kome je i doktorirao 1975. godine. Naslov njegove doktorske disertacije bio je „O nekim klasama aritmetičkih funkcija koje su vezane za raspodelu prostih brojeva", a mentor mu je bio akademik Đuro Kurepa.

Njegova naučna oblast delovanja bila je analitička teorija brojeva u kojoj je ostavio dubok trag na svetskom nivou.

Nakon rada na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu prelazi na Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu (Katedra za primenjenu matematiku), prolazeći kroz sva univerzitetska zvanja. Za redovnog profesora izabran je 1988, a za profesora emeritusa na Univerzitetu u Beogradu 2014. godine.

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) izabran je 1988, a za redovnog 2000. godine.

Bio je član Matematičkog instituta SANU i član redakcije više međunarodnih časopisa. Budući istaknuti naučnik u oblasti analitičke teorije brojeva pozivan je na mnoge međunarodne naučne skupove kao plenarni predavač.

Bio je gostujući profesor na mnogim univerzitetima u svetu (Japan, Kina, Brazil, Finska, itd), na kojima je držao predavanja iz teorije Rimanove zeta funkcije, kao jedne od danas najaktuelnih teorija u matematičkom svetu.

Njegova monografija o čuvenoj Rimanovoj funkciji i Rimanovoj hipotezi, objavljena 1985. godine kod najpoznatijeg svetskog izdavača "John Wiley & Sons, Inc." doživela je još jedno izdanje 2003. godine, i citirana je preko 600 puta od najpoznatijih svetskih autoriteta u oblasti analitičke teorije brojeva.

Na osnovu kursa koji je održao tokom 2011. godine na Univerzitetu u Helsinkiju nastala je još jedna njegova poznata monografija o teoriji Hardijeve Z-funkcije.

Akademik Ivić je objavio je preko 280 naučnih radova u najpoznatijim svetskim časopisima, sa citiranošću od nekoliko hiljada puta. Pisao je recenzije za međunarodne časopise i referate za poznate svetske referativne žurnale.

Njegov odlazak veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti i sveukupnu srpsku i svetsku nauku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.