AMERIKANCI PROGLASILI RUSKI FILM ZA NAJBOLJI U 2020! I Barak Obama nahvalio PRAKLJAČU! (VIDEO)
Nagrada za najbolju režiju, Foto: Printscreen/Youtube

bravo

AMERIKANCI PROGLASILI RUSKI FILM ZA NAJBOLJI U 2020! I Barak Obama nahvalio PRAKLJAČU! (VIDEO)

Najbolji film na stranom jeziku

Objavljeno:

Film ruskog režisera Kantemira Balagova „Dilda“ dobio je nagradu Asocijacije filmskih kritičara Los Anđelesa kao najbolji film ove godine na stranom jeziku.

Film „Dilda“ (rus. Dыlda, „Prakljača") početkom decembra je bio uključen u spisak najboljih ostvarenja u 2020. godini, prema oceni filmskog kritičara „Njujork tajmsa“ Minoli Dargis, a bivši predsednik SAD Barak Obama je film Balagova označio kao jedan od svojih omiljenih u ovoj godini.

Radnja filma „Dilda“ odvija se u Lenjingradu 1945. godine. To je priča o dve prijateljice s fronta, koje nakon rata pokušavaju da otpočnu normalan život u gradu koji je preživeo dugotrajnu blokadu. Oko njih je ratom razoren i izmučen grad, a najstrašnije ruševine su unutar njih samih.

Svetska premijera filma bila je u zvaničnom takmičarskom programu „Poseban pogled“ 72. Kanskog festivala. Film je dobio dva priznanja – nagradu za najbolju režiju i nagradu Međunarodne federacije filmskih novinara (FIPRESCI) s obrazloženjem: „Za neverovatnu estetiku filmskog jezika i neponovljivu priču o posleratnoj traumi“.

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.