FEMINISTIČKI TOM SOJER: Film o POBAČAJU koji svaka DEVOJKA treba da POGLEDA oduševio je i SRBIJU (TREJLER)
Njihova pustolovina se pritom pretvara u feminističku verziju Toma Sojera s železničkim stanicama i čekaonicama umesto reke, Foto: Printscreen

sjajan predlog

FEMINISTIČKI TOM SOJER: Film o POBAČAJU koji svaka DEVOJKA treba da POGLEDA oduševio je i SRBIJU (TREJLER)

Biološki otac je klasičan idiot, a u Pensilvaniji - gde Otom živi - maloletnica ne može abortirati bez potpisa roditelja

Objavljeno:

Projekcijom filma "Telo ne laže" u Dvorani Kulturnog centra Beograda i dodelom nagrada svečano je završen 16. Filmski festival Slobodna zona. Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog žirija – producentkinje Carle Fotee, rediteljke Mine Đukić i docentkinje Fakulteta dramskih umetnosti Vanje Šibalić nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu "Nikad, retko, ponekad, uvek" američke rediteljke Elize Hitman.

"Iz ovogodišnje raznovrsne selekcije, međunarodni žiri je odlučio da nagradu za najbolji film dodeli ostvarenju Elize Hitman zbog njegovog jedinstvenog i produbljenog iskustva, koje se zasniva na neverovatnom osećaju za detalje i delikatnom pripovedanju. Film predstavlja izuzetno vešt izraz saosećanja i hrabrosti i podstiče nas da se emotivno unesemo u njega. Besprekorna izvedba Sidni Flanigan u glavnoj ulozi dodatno osnažuje mogućnost za poistovećivanjem sa zbivanjima u ovom filmu" naveo je žiri u obrazloženju.

foto: Printscreen

Otom Kalahan 17-godišnja je devojka, ćutljiva i ne baš popularna srednjoškolka. Ona je jedna od onih "nevidljivih" devojaka koje su srećne kad im bilo ko pokloni pažnju. Ali, jedno takvo "poklanjanje pažnje" završilo je seksom, a seks - trudnoćom. Biološki otac je klasičan idiot, a u Pensilvaniji - gde Otom živi - maloletnica ne može abortirati bez potpisa roditelja.

Tako izgleda pripovedna nit filma "Nikad, retko, ponekad, uvek" njujorške rediteljke Elize Hitman. Junakinja filma (Sidni Flanigan) obrati se za pomoć najboljoj prijateljici - naoko lepuškastoj praznoglavki (Talia Rajder). Dve devojke odlaze u Njujork da bi tokom vikenda napravile krišom abortus. Njihova pustolovina se pritom pretvara u feminističku verziju Toma Sojera s železničkim stanicama i čekaonicama umesto reke.

"Never, Rarely, Sometimes, Always" izvanredan je film. Autorka svoje junakinje razume, ali ne patronizira. Njihovu "pro-choice“ situaciju shvata, ali ih ne pretvara u heroine. Proceduru pobačaja prikazuje s brižljivom tačnošću (tako film naslov nosi po odgovorima u jednom od anketnih upitnika).

Ipak, film Hitmanove nije sociološki ekspoze nego punokrvna drama sa sjajnim, zaokruženim likovima.

"Never, Rarely" jedan je od apsolutno najboljih filmova poslednjih nekoliko godina, a glumica/kantautoka Sidni Flanigan glumačko otkriće kakvo nismo vidjeli još otkad se 2010. u „Zimskoj kosti“ pojavila mlada Dženifer Lorens.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.