ULUS: SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE o upadu huligana na izložbu ''Novo doba'' NAJSRAMOTNIJE U ISTORIJI
Izložba u Staroj kapetaniji nakon upada huligana, Foto: Snimak ekrana Youtube

slučaj "kenjkavac"

ULUS: SAOPŠTENJE MINISTARSTVA KULTURE o upadu huligana na izložbu ''Novo doba'' NAJSRAMOTNIJE U ISTORIJI

Udruženje likovnih umetnika Srbije ocenjuje da je reč o najsramotnijen saopštenju u istoriji Ministarstva kulture Republike Srbije, jer kako tvrde u ULUS-u, od Minhena 1937. godine ni jedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

Objavljeno: 13:38h

Udruženje likovnih umetnika Srbije danas je oštro reagovalo povodom jučerašnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije povodom upada i cepanja radova postavljenih na izložbi u okviru festivala "Novo doba" u zemunskoj Umetničkoj galeriji Stara kapetanija.

Iz ULUS-a ocenjuju da su delovi sapštenja Ministarstva da "prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti" i da "izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena" ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima".

ULUS ocenjuje da je reč o najsramotnijem saopštenju u istoriji te institucije, jer kako tvrde od Minhena 1937. godine, ni jedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o "degenerisanoj umetnosti".

Kako navode u saopštenju "nije da crtež "Kenjkavac" nije smeo da se desi, nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom. Nije da izložba "Kapija - i kad boli, istina je lijek" nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi. Nije da predstava "Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo" nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi".

Grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala "Novo doba" u Beogradu, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Bonus video:

espreso.co.rs/tanjug


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.