INDEXI SU NAJVEĆI, BREGOVIĆ SE OBRUKAO I POKAZAO KO JE - Utisci sa premijere dokumentarca ''INDEXI''
Foto: Discogs

dokumentarni film

INDEXI SU NAJVEĆI, BREGOVIĆ SE OBRUKAO I POKAZAO KO JE - Utisci sa premijere dokumentarca ''INDEXI''

Bregović je jedini neumesno narušio pijetet ovog ostvarenja svojim izjavama, koje autor iz neobjašnjivih razloga nije izbacio iz konačne verzije filma: nazvao je Indekse "pederima (baš tom rečju) iz centra Sarajeva", "neozbiljnim bendom sa neozbiljnom karijerom", "bendom koji jeste bio veliki ali je Bijelo dugme bilo veće".

Objavljeno: 09:58h
Vladimir Marković

Sinoć, 23. septembra, u okviru festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'N'Ritam u Domu kulture Studentski Grad premijerno je prikazan dokumentarni film "Indexi" režisera Zorana Kubure i scenariste Bojana Hadžiabdića. To je bila svetska premijera ovog dugometražnog dokumentarnog ostvarenja (112 minuta) koji je najozbiljniji kandidat za nagrade ovog festivala, a nakon sale beogradskog Doma kulture Studentski grad, ovaj film će sasvim izvesno imati još mnogo gledalaca širom bivše Jugoslavije i sveta.

Pre projekcije, Mirko Vincetić je predstavio svoj vergl koji svira prvi hit Indexa "Pružam ruke".

Film po sebi predstavlja uspeli spoj prebogate dokumentaristike o najvažnijem rokenrol bendu Jugoslavije i emotivnih, ljudskih priča o članovima benda i kolektivu samom, koji je menjao mnoge članove ali čuvao svoj suštinski karakter grupe zaljubljenika u muziku, zanesenjaka, entuzijasta, koji su u bavljenje muzikom ušli iz najčistijih pobuda, bez želje za "velikom" karijerom, postizanjem ciljeva, sticanjem zlatnih i platinastih ploča i nagrada. Dokumentarac živo pokazuje i dokazuje da su Indexi takvi bili od početka i da su takvi ostali do kraja, koji je nastupio kada su dvojica ključnih članova, gitarista i autor velikog dela muzike, Slobodan Boda Kovačević, i pevač Davorin Popović, preminuli, iste 2001. godine.

Jedan od najzanimljivijih delova filma čini epizoda o famoznoj izgubljenoj pesmi ”Izvor”. Reč je o progresivnoj rock temi kojom su Indeksi pobedili 1971. godine u rock programu Zagrebačkog festivala. Ova pesma nikada nije snimljena u studiju. Godinama je bila deo mitova o izgubljenim delima Indeksa, za koje se verovalo da ih nikada nećemo čuti, ali Hadžiabdić i Kubura uspeli su da pronađu i prikažu snimak pesme ”Izvor” u ovom dokumentarcu - jedan slušalac Radio Zagreba snimio je direktni prenos Zagrebačkog festivala sa radija na magnetofonsku traku, i 39 godina kasnije taj snimak dospeo je u ruke bivšeg klavijaturiste Indeksa, Miroslava Marausa.

Film prikazuje i filmske snimke napravljene amaterskom kamerom sa turneje Indexa, Zdravka Čolića i Bisere Veletanlić po Sovjetskom Savezu 1972. godine, sa nizom anegdota sa te dvoipomesečne turneje.

U 112 minuta spakovano je bezbroj priča o praktično svim od mnogobrojnih članova benda od osnivanja 1962. godine, pa čak i do postindeksovske faze zvane "Indeksi i prijatelji", kao i ona najveća i najvažnija priča - o magiji nastajanja njihove muzike, i o ljubavi između Indeksa i njihovog rodnog grada, Sarajeva, ali i cele njihove zemlje, Jugoslavije. Autor je uspeo da dokuči mnoge kreativne tajne benda i da okupi niz relevantnih sagovornika koji su osvetlili razne momente iz istorijata benda kako su ih oni doživeli: pre svega članove benda, počevši od najistrajnijeg bas gitariste Indexa, Fadila Redžića, preko arhivskih snimaka intervjua Bode Kovačevića i Davorina Popovića, osnivača benda Ismeta Arnautalića i Šefka Akšamije, Kornelija Kovača, Ranka Rihtmana, Sinana Alimanovića, Vlade Pravdića, Đorđa Uzelca, Milića Vukašinovića, a pored o njih u filmu o Indeksima govore još i Abdulah Sidran, Josipa Lisac, Siniša Škarica, Petar Peca Popović, Hrvoje Hegedušić, Ismeta Krvavac, Mišo Marić, Maja Perfiljeva, Željko Altarac, kao i neizbežni Goran Bregović.

Fadil Redžić
Fadil Redžićfoto: Promo

Upravo Bregović je jedini neumesno narušio pijetet ovog ostvarenja svojim izjavama, koje autor iz neobjašnjivih razloga nije izbacio iz konačne verzije filma: nazvao je Indexe "pederima (doslovno!) iz centra Sarajeva", dok je "prava raja" poput njega živela i svirala na periferiji grada, a kasnije je rekao da su "Indexi bili veliki bend, ali da je 'realno' Bijelo dugme bilo mnogo veći bend". Mereno, naravno, jedinom mernom jedinicom koju gospodin Bregović uvažava kao bitnu - zarađenim novcem. Time se nije nahranio njegov ego, već je lansirao i treći atak na domaćine ovog filma izjavom da su Indexi bili "neozbiljan bend i da su imali neozbiljnu karijeru". Tako je njihov jaran došao na komemorativnu žurku Indexa u skupocenom dizajnerskom cvetnom sakou i ostavio stajski zadah sujete koja nikada neće biti umirena.

Pogledajte film "Indexi" kada budete u prilici - verovatno će prva prilika biti pobednička projekcija u Domu kulture Studentski grad, koja sigurno neće zaobići ovaj film. Povedite i svoju decu ako ih imate. Ako niste voleli Indexe, zavolećete ih nakon ovog filma, a ako ste ih voleli, volećete ih još više.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.