Tea Lukač o filmu Pripadnost: Pitanje potrage za pripadnošću je univerzalno
Foto: Ivan Marković

intervju

Tea Lukač o filmu Pripadnost: Pitanje potrage za pripadnošću je univerzalno

Povod za razgovor sa mladom rediteljkom Teom Lukač je njen novi dokumentarni film "Pripadnost" koji će biti premijerno prikazan na ovogodišnjem Beldocsu. Autor intervjua je naš stalni saradnik Đorđe Bajić.

Objavljeno: 10:17h

Dokumentarni film „Pripadnost“ imaće svetsku premijeru na predstojećem Beldocs-u gde se, zajedno sa još sedam drugih dokumentarnih ostvarenja domaćih autora, nalazi u „Srpskom takmičarskom programu“. Ovaj pedesetominutni film govori o podunavskim Švabama i njihovoj sudbini pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, a o „Pripadnosti“ smo razgovarali sa mladom rediteljkom Teom Lukač. Film „Pripadnost“ biće prikazan 8. septembra u 20 časova, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

foto: Promo

Kako je došlo do toga da postaneš deo projekta koji istražuje sudbine podunavskih Švaba?

Film je nastao je pre svega zahvaljujući izuzetnoj višegodišnjoj želji produkcije da se ova priča ispriča, a za mene se desio nenadano, između druga dva projekta na kojima trenutno radim. Drugi svetski rat smatram uvek relevantnom temom – da se istorija ne bi ponavljala ne smemo da je zaboravimo.

foto: Promo

Koliko ti je ta tematika bila poznata pre nego što si počela da radiš na filmu i zašto misliš da je važno da ova priča bude ispričana?

Bili su mi poznati neki fragmenti, ali zapravo sam je otkrila u svojoj celosti nakon početka rada. Međutim, iako je istorijska situacija o kojoj film govori stvar prošlosti, kompleksnost ljudskih sudbina je uvek aktuelna tema, a ova je posebno kompleksna. Na pitanja koja film postavlja nema lakih odgovora, ali mislim da je važno da barem pokušamo da ih pronađemo.

foto: Promo

Kako je tekao odabir sagovornika i prikupljanje građe? Šta si sve od izvora koristila i da li si gledala i druge filmove na ovu temu?

Zanimljivo je da su mnogi materijali postali dostupniji javnosti tek tokom proteklih petnaestak godina. Pre toga, sem statističkih i usmenih predanja, nije posvećena posebna pažnja sudbini pobeđenih, te odsustvo znanja o tome i ne čudi. Gledala sam i strane i domaće sadržaje, čitala knjige, rasprave i svedočanstva do kojih sam uspela da dođem i sve mi je bilo novo i navodilo na bezbroj pitanja i preispitivanja. Pronalaženje sagovornika i lokacija je krenulo odatle, a u pogledu kontakata su nam pomogla i udruženja podunavskih Švaba koja su bila ljubazna da mi ustupe i neke ređe snimke i dokumenta koji su bili od koristi tokom istraživanja.

foto: Promo

Koliko je bilo teško izbalansirati emociju i činjenice, te stvoriti uravnoteženu i objektivnu sliku o onome šta se dogodilo? Da li je tako nešto uopšte i moguće?

Bilo je momenata koji su bili beskrajno teški, posebno što se ova priča i dalje smatra na neki način osetljivom. Međutim, meni nije bio cilj da pravim istorijski film, već da to bude polazište za ljudsku, ličnu priču, onu koja se uglavnom izgubi u statistikama i faktografijama - jedna istorijska fusnota iza koje se zapravo kriju pitanja o tome šta znači biti čovek.

Koliko si na ličnom nivou uronila u čitavu priču i zašto je ona tebi lično važna?

Mislim da je pitanje portage za pripadnošću univerzalno - želja da definišemo sebe u odnosu na druge, u isto vreme skup datosti koje nismo birali, iskonska potreba, ali i fluidna, krhka i u zavisnosti od konteksta prevaziđena ideja. Tako slojevita, izrazito je aktuelna, posebno u pogledu savremene mobilnosti I globalizacije društva.

foto: Promo

Sinopsis: Nemci naseljavaju prostor današnje Vojvodine još od kasnog 17. veka. Vremenom, običaji i tradicije se mešaju i nekadašnji došljaci postaju starosedeoci i lokalci. Međutim, Drugi svetski rat stavlja na test donedavne komšije i otkriva najgore i najbolje u ljudima. Pobeđeni, kolektivno krivi, njihov trag će se zatrti. Ostaće Vojvodina i mesta koja su obeležili, tihi svedoci i nemi tragovi postojanja.

„Pripadnost“ (Srbija, 2020) Režija: Tea Lukač Direktor fotografije: Staša Bukumirović Montaža: Mina Petrović, Tea Lukač Kolor korekcija: Staša Bukumirović Dizajn zvuka: Boris Zaborski Originalna muzika: Boris Zaborski Produkcija: Cobra film Producenti: Goran Bjelogrlić, Dragan Bjelogrlić Izvršna produkcija: Andrijana Sofranić-Šućur Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.