Onlajn premijera digitalno restaurisanog filma Poseban tretman
Foto: Printscreen

Domaći film

Onlajn premijera digitalno restaurisanog filma Poseban tretman

Jugoslovenska kinoteka obeležiće svoj dan, 6. jun, onlajn premijerom višestruko nagrađivanog srpskog filma “Poseban tretman” (1980), reditelja Gorana Paskaljevića, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka, u saradnji sa kompanijom Vip mobile.

Objavljeno: 12:06h

.Osim Dana Jugoslovenske kinoteke, koji je i dan prve filmske projekcije u Beogradu i na Balkanu, besplatnom projekcijom Paskaljevićevog filma biće obeležen i rođendan kompanije Vip mobile.

Digitalno restaurisana verzija filma “Poseban tretman” biće premijerno emitovana 6. juna od 19 sati na Fejsbuk stranicama Jugoslovenske kinoteke i Vip mobile, gde će gledaoci, kako je navedeno u saopstenju, "moći da uživaju u vrhunskom kvalitetu slike i zvuka".

foto: Printscreen

Ta crnohumorna socijalna drama, prema scenariju Dušana Kovačevića, imala je premijeru na Filmskom festivalu u Kanu pre tačno četiri decenije.

U filmu igra čitava plejada srpskog glumišta: Ljuba Tadić, Milena Dravić, Danilo Bata Stojković, Dušica Žegarac, Petar Kralj, Milan Srdoč, Radmila Živković, Bora Todorović, Pavle Vuisić, Vladan Živković...

foto: Printscreen

Atraktivna i metaforična priča o autoritarnom doktoru i njegovim pacijentima, prinudno lečenim alkoholičarima, snimljena je u produkciji Centar filma i kompanije Dan Tana Productions.

Uz veliki broj nagrada na jugoslovenskim festivalima, film “Poseban tretman” bio je 1981. nominovan za Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja (strani film), a Milena Dravić je u Kanu dobila nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu.

foto: Printscreen

Projekat Vip Kinoteka započet je vraćanjem starog sjaja kultnom filmu “Ko to tamo peva” Slobodana Šijana, koji je svečano prikazan u decembru 2017. godine u prisustvu članova autorske i glumačke ekipe.

Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip nastavili su rad na tom projektu od izuzetnog značaja za domaću filmsku baštinu i tokom vanrednog stanja, pa je tako u aprilu više od 2.000 ljudi pratilo onlajn premijeru još jednog restaurisanog filma Slobodana Šijana “Davitelj protiv davitelja”.

Digitalno restaurisani filmovi prikazani su u više od 20 gradova pred brojnom publikom.

“Poseban tretman” je 16. filmsko ostvarenje koji je digitalno restaurisano u okviru projekta Vip Kinoteka, u okviru kojeg je sačuvan od propadanja i njegov film Varljivo leto ‘68”.

Restaurisani su i Šijanovi “Maratonci trče počasni krug”, te “Miris poljskog cveća”, “Petrijin venac” i “Nešto između” Srđana Karanovića, "Nacionalna klasa" i "Specijalno vaspitanje" Gorana Markovića, “Lepota poroka”, Živka Nikolića (1941-2001), “Kad budem mrtav i beo” Živojina Pavlovića, “Tri karte za Holivud” Božidara Bote Nikolića, kao i “Ljubav i moda” Ljubomira Radičevića, “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića i Božidara Bote Nikolića, te “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva (1932-2019).

Premijerna projekcija restaurisane verzije tog filma organizovana je onlajn, u skladu sa vanrednim merama zbog pandemije korona virusa, zbog kojih su i bioskopske sale Jugoslovenske kinoteke još zatvorene.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.