Polusatni film Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti premijerno u Kombank dvorani
Profesor filmske režije na FDU koji uvek kasni na predavanja, Foto: Promo

premijere

Polusatni film Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti premijerno u Kombank dvorani

Kratki film „Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti” nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti

Objavljeno:

„Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti” (takođe stilizovano i kao „URU⊕URU“) Davida Jovanovića, polusatni ispitni film 3. godine filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti, biće premijerno prikazan na zajedničkoj projekciji, 6. februara od 19 časova u Kombank dvorani, zajedno sa još šest kratkih filmova studenata režije sa klase profesora Darka Bajića.

foto: Promo

Kratki film „Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti” nastao je u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i donosi, kako stoji u najavi, „žanrovski košmar studiranja filmske režije na FDU pretvoren u ispitni film koji se završava na jedini moguć način: ubistvom radi ubistva“.

Umesto sinopsisa: Igor, student filmske režije. Iz principa će doći na vreme, iako zna da će svi ostali kasniti. Danas će morati da kanališe sve nakupljene, prećutale frustracije, kroz umetnost ili kroz eksploziju nasilja. Nema trećeg... Ivan, Igorov kolega sa klase, strastveni pušač i veliki poznavaoc istorije filma. Ne voli da gleda savremene filmove, jer veruje da je poslednji veliki film snimljen tamo negde oko 1979... Profesor filmske režije na FDU koji uvek kasni na predavanja. Veruje samo u jednu vrstu filmova i protivi se svakoj vrsti eksperimenta i koraka u nepoznato. Ako film nema ko da gleda, ima li ga uopšte smisla praviti?

foto: Promo

Režiju filma „URU⊕URU“ potpisuje David Jovanović, poznat po kratkom nagrađivanom filmu „Divan dan“, a koji je zajedno sa Bogdanom Stefanovićem napisao i scenario za ovo ostvarenje. Producenti filma su David Jovanović, Antonio Toni Andrić, Pavle Milošević i Ratko Matić, a koproducenti Mladen Teofilović, Marija Stošić i Marija Simić. Direktor fotografije je Mladen Teofilović, film su montirali David Jovanović i Stefan Rokvić, dok je dizajner zvuka Antonio Toni Andrić. U nastanku filma učestvovali su scenografkinja Nađa Trajković, kostimografkinja Milena Kostić, kompozitor David Jovan Radosavljević, grafička dizjanerka Elda Stanković, maskerka Marija Stošić i majstor specijalnih efekata Danilo Dudić. Animirani film u filmu potpisuju Nataša Mihailović i Andreja Lepir. Uloge tumače: Nikola Pavlović, Nikola Cvetković, Jovana Krstić, Saša Sagradžija, Pavle Čemerikić i Svetozar Cvetković.

foto: Promo

Glavni glumac Nikola Pavlović o „Ubistvu radi ubistva“ kaže: „Rad na ovom filmu je za mene bilo jedno potpuno novo i uzbudljivo iskustvo. Sam proces i rad na ulozi se sastojao od analiziranja filmova razlitičitih autora sa rediteljem Davidom Jovanovićem, razvoja scenarija, razgovora o kostimu, lokacijama snimanja, rekviziti, pa sve do treninga sa profesionalnim kaskaderima i obuke za rukovanje snajperom. Izazov mi je bio stavim sebe u neke meni nepoznate, i do sada neistražene glumačke okolnosti, i da u Igoru, ulozi koju tumačim, otkrijem razne nijanse koje bi se u zavisnosti od žanra u kome se nalazi menjale. Zahvaljujući talentovanoj ekipi, divnoj atmosferi na snimanju i velikom poverenju koje je u mene imao David, ja sam jako zadovoljan rezultatom. Radujem se premijeri i reakcijama nakon projekcije“.

foto: Promo

Deo mladih kreativaca koji su radili na filmu „Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti” pripada kreativnoj grupa pod imenom Pointless films koju su osnovali David Jovanović, Elda Stanković, Đorđe Kosić i Marko Stanković. U manifestu kreativne grupe Pointless films, između ostalog stoji: „Mi ne mislimo da filmovi koje pravimo treba da nemaju smisla, i pravimo ih sa čvrstim uverenjem u suprotno; ono što oslovljavamo kao besmislenost naših filmova nije ništa drugo do provokacija iza koje se krije smisao. Drugim rečima, mi verujemo u to da je magični trik mnogo lepši kada se publika i stručna javnost, barem malo, pitaju kako je on izveden“. Jedna od ciljeva ove grupe je da se u njen rad uključi još reditelja i dizajnera, animatora i vizuelnih umetnika.

Na zajedničkoj projekciji u Kombank dvorani, u okviru prvog bloka, biće prikazani filmovi: „Izvršenje“ (režija: Siniša Cvetić, trajanje: 32 minuta), „Slobodni skakači“ (Doroteja Kovačević, 19 minuta), „Ludi“ (Luka Mihailović, 20 minuta) i „Ubistvo radi ubistva ili umetnost radi umetnosti“ (David Jovanović, 29 minuta). Nakon petnaestominutne pauze, sledi drugi blok koji obuhvata naslove: „Influenser“ (Branko Andrić, 25 minuta), „Plaču“ (Nina Ognjanović, 13 minuta) i „Sve kako treba“ (Nikola Stojanović, 23 minuta). Filmovi su realizovani u letnjem semestru treće godine studija. Ulaz je besplatan.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.