Nedžad Salković dobio je trostruki CD "Princ bosanske sevdalinke" u čast šezdeset godina karijere
Foto: Printscreen

narodna muzika

Nedžad Salković dobio je trostruki CD "Princ bosanske sevdalinke" u čast šezdeset godina karijere

Nedžad Salković proslavio je redak jubilej - šezdeset godina karijere, povodom kojeg je njegova matična izdavačka kuća, PGP RTS, objavila luksuzno izdanje sa presekom karijere ovog velikog umetnika na tri kompakt diska

Objavljeno: 13:01h

Jedinstvenim glasom Salković je dirao i razgaljivao srca publike širom sveta, a dobio je više od 30 festivalskih nagrada, odnosno srebrenih, zlatnih, platinastih i dijamantskih trofeja.

Glas Nedžada Salkovića prvi put se na radiju čuo 1. aprila 1958. godine, prlikom nastupa na tadašnjoj Radio stanici Tuzla. Aprila 1962. godine uz pratnju Narodnog orkestra Radio Beograda pod upravom Vlastimira Pavlovića Carevca položio je vanrednu audiciju pred vrlo zahtevnom komisijom i tako postao vokalni solista Radio Televizije Beograd, a nešto kasnije i Radio Sarajeva.

Od tada su prošle decenije, te je Nedžad Salković vokalni solista Radio Televizije Beograd već pedeset osam godina, a godinu manje i ekskluzivac Produkcije gramofonskih ploča Radio Televizije Beograd (PGP RTB).

Snimio je preko sedamdeset gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, CD- ova i TV emisija. Dobitnik je više od trideset festivalskih nagrada. Često je u raznim medijima biran za pevača i ličnost godine. Tokom blistave umetničke karijere, dodeljivana su mu mnogobrojna značajna umetnička i društvena priznanja.

Iako ima sedamdeset devet godina, proslavljeni pevač kaže da se i psihički i fizički oseća dobro, ali i glasovno, a o sevdalinkama govori s velikom ljubavlju.

„Dičim se svojim nadimkom i nastojim da ga opravdam. Bavim se sevdalinkom sve ove decenije i nije fraza kad kažem da je ona sa mnom rođena, jer sam imao od koga da je naslijedim. Sve se mijenja, način življenja je drugačiji. Nekad se živjelo onako kako treba da se pjeva sevdalinka, polako, lijepo, bez stresova i muka...", priča Salković i dodaje da je i dalje u prilici da bira gde će nastupati, odnosno da peva publici za koju zna da voli njegove pesme. „Volim da publici bude lijepo, a kada je njima, onda je i meni. Nije mi naporno da i poslije šezdeset godina i dalje pjevam. Svaki dan radim sklekove. Dobro se osjećam, nikada nisam zapalio cigaru, nisam se opijao i nikada nisam zakasnio ni minut", otkriva pevač tajnu dugovečnosti svog glasa.

Specijalna CD kompilacija, u vidu tri diska, sa čak pedeset sedam pesama Nedžada Salkovića, dostupna je svim poklonicima umetnosti i vanvremenskog glasa.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.