Trinaest neverovatnih srpskih narodnih violinista
Foto: Printscreen

narodna muzika

Trinaest neverovatnih srpskih narodnih violinista

Ovi umetnici imaju samo jedan peh - rođeni su u zemlji koja ih ne ceni dovoljno, jer da su rođeni u bilo kojoj drugoj zemlji, celi svet bi pričao o njima

Objavljeno: 19:11h
Vladimir Marković

Srpska narodna violinska muzika već decenijama je nezasluženo u drugom, možda i trećem planu. Trubači, ili preciznije rečeno, narodni svirači limenih duvačkih instrumenata imaju svoj sabor u Guči, koji ih je lansirao u svet i učinio ih je prepoznatljivim muzičkim stilom svuda na planeti. U redu, Emir Kusturica i Goran Bregović imali su svog udela u popularizaciji ovdašnjih duvačkih orkestara i trubača van granica naše zemlje, ali i pre pojave filma Underground, Sabor u Guči postojao je već decenijama i privlačio je značajnu pažnju - poznata je izjava Milesa Davisa kada su mu pustili srpske narodne trubače: "Nisam znao da truba može i ovako da zvuči".

Violinska muzika nije postigla ni približan uspeh, iako neretko ima veće muzičke kvalitete i virtuoznost izvođača nego trubačka. Što se tiče manifestacija, najstarija je sabor Moravačko ćemane, osnovan 2012 u šumadijskom selu Moravci, koja se održava svakog avgusta i opstaje isključivo zahvaljujući entuzijazmu njenog osnivača, Sretena Savića, koji svake godine upućuje pozive za pomoć lokalnim vlastima i sponzorima, na koje se najčešće niko ne odazove. Od 2019 pokrenut je i Sabor violinista Srbije u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, takođe u avgustu.

Narodna violinska muzika imala je veći broj izdanja u vreme Jugoslavije, kada su gotovo svi diskografi objavljivali violinska kola poznatih violinista. Nakon raspada SFRJ, izdanja narodne violinske muzike sve ređe se pojavljuju. Od 2008 do danas nije objavljeno nijedno izdanje narodne violinske muzike, a čak ni World Music asocijacija Srbije, izdavačka kuća i organizacija specijalizovana za etno muziku, ne pokazuje interesovanje za narodnu violinsku muziku.

Središte narodne violinske muzike je u Šumadiji, na području Ljiga, Uba i Lazarevca, a naročito važno mesto je selo Piroman kod Obrenovca u kojem praktično svaka porodica ima bar po jednog darovitog violinistu, neretko i više generacija muzičara.

Verovatno vođeni logikom da narodni violinisti sasvim lepo zarađuju na svadbama, izdavači, kulturne institucije i mediji ne bave se violinistima, a na taj način štetu trpi pre svega publika koja ne može da dođe do kvalitetno snimljene nove violinske muzike, jer verovali ili ne, i mladi narodni violinisti neprekidno stvaraju nove kompozicije, i sve su obrazovaniji i kompletniji kao umetnici, pa se neretko bave i raznim drugim muzičkim žanrovima, od klasične muzike do jazza ili house muzike.

Pokušaćemo da podsetimo na vrednost ove žive i neverovatne muzičke tradicije koja postoji i sama od sebe opstaje uprkos nebrizi društva i kulturnih institucija. Klipovi će biti poređani bez rednog broja jer nema nikakvog takmičenja, izbor je subjektivan i ne pretenduje na to da su u pitanju "najbolje" kompozicije. Jedini redosled je od starijih majstora ka novima.

Momčilo Radosavljević Ćile - Kukuriku juriš kolo

Ne znamo mnogo o ovom velikom majstoru violine i kompozitoru, osim da je bio član Narodnog orkestra Radio televizije Beograd i boem.

Aleksandar Šišić - Srbijanski vez

Aleksandar Aca Šišić (1937-2007) bio je vođa i solista Narodnog orkestra RTB/RTS. Kao veliki violinista i kompozitor, na neki način je definisao stil koji danas zovemo folk muzika. Bio je član Narodnog orkestra od sredine šezdesetih do smrti. Upamćen je po akademski preciznom tonu, a ujedno je bio izuzetno maštovit i prepun ukrasa karakterističnih za srpsku i romsku narodnu violinu.

Rade Kostić zvani Boban Voz - Bobanov merak

Rade Kostić (1960-2017) poznatiji kao Boban Voz bio je najizrazitiji predstavnik i središnja figura underground violinske scene, koja svoj život živi u svadbarskim šatrama daleko od očiju javnosti. Nikada nije postao deo estrade ni državnog Narodnog orkestra RTS. Ipak srećna okolnost je to što nam je ostalo blizu trideset muzičkih izdanja ovog velikog umetnika i sjajna TV dokumentarna emisija posvećena njemu i violinistima iz njegovog sela Piroman.

Slavoljub Stanojević Piromanac - Užičke dvojnice

Slavoljub Stanojević Piromanac bio je član Narodnog orkestra RTB. Ostavio je za sobom sedam muzičkih izdanja.

Zlatomir Vasić Boja - Ramino kolo

O Zlatomiru Vasiću nismo uspeli da saznamo ništa osim njegove diskografije.

Momčilo Stanojević - Slatki opančić

Momčilo Stanojević je solista Narodnog orkestra RTS i naslednik Ace Šišića na toj poziciji. Objavio je četiri muzičkih izdanja.

Ljubomir Petrović Ćuban - Nova šestica

Ni o Ljubomiru Petroviću ne znamo ništa osim njegove diskografije.

Dejan Kostić - Dejanovo kolo

Dejan Kostić (1979-2019) bio je čudo od deteta i postao je virtuozni violinista još u detinjstvu, a i veoma rano je stvorio veoma zrele i složene violinske kompozicije, o čemu svedoči album Brzi Gonzales koji je sa svega devet godina objavio uz pratnju Dragana Aleksandrića i aranžersku pomoć Zorana Tirnanića. U novije vreme bio je član orkestra Endžija Marića i nastupao je na Grand televiziji. Ostavio je za sobom četiri muzičkih izdanja.

Dejan Paunović Vlaški Piromanac - Dragetovo mišljenje

Još jedno čudo od deteta, Dejan Paunović zvani Vlaški Piromanac. Jedino što o njemu znamo je to da je 1996 objavio ovaj album sa svojom autorskom muzikom koja je remek delo i kompozitorski i svirački gledano. Nakon toga, iščezao je u violinskom undergroundu. Čak ni njegov izdavač (Melos) ne zna ništa o njemu - samo je dobio master traku koju je umnožio, i više nikada nije ništa čuo o njemu. Dejan Paunović je u najmanju ruku naslednik Stephana Grappellija, sa neverovatnim osećajem za harmoniju i neočekivanim obratima u progresiji. Ako znate nešto o Dejanu Paunoviću Vlaškom Piromancu, ostavite komentar. Ne treba ga pobrkati sa trubačem Dejanom Paunovićem.

Violeta Marinović - Batuta kolo

Jedino što znamo o Violeti Marinović je da je iz Jabukovca kod Negotina.

Manuel Ristić i orkestar Varnice - Čarlama kolo

O Manuelu Ristiću ne znamo gotovo ništa, osim da je iz obrenovačkog sela Grabovac iz kojeg takođe potiču mnogi značajni narodni violinisti, i to da je klasično obrazovan, to jest da je išao u muzičku školu, nepoznato je do kog stepena. Muzika u ovom klipu najverovatnije je njegova kompozicija.

Jelena Urošević - Vlaško kolo

Jelena Urošević rođena je 1988 u Ljigu. Klasično je obrazovana, a osim narodne violine, stvara i violinsku techno-house muziku.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.