Coucou Abel: Starinski slatkiš začinjen postmodernim sastojcima (VIDEO)
Coocou Abel, Foto: Printscreen

espreso intervju

Coucou Abel: Starinski slatkiš začinjen postmodernim sastojcima (VIDEO)

Razgovarali smo sa članovima benda Coucou Abel o mnogim najvažnijim stvarima na svetu: muzici, muzici i muzici

Objavljeno:
Vladimir Marković

Coucou Abel je instrumentalni crossover bend, koji se s lakoćom šeta između jazz, evergreen, cinematic, funky, reggae, etno, dub (you name it) muzike i lako ih je dovesti u vezu sa bezbrojnim sjajnim referencama - Lalo Schifrin, Tortoise, Jah Wobble, Fish in Oil, Esquivel, Khruangbin, Godspeed You Black Emperor samo su neka od imena koja prvo padaju na pamet.

Osovinu benda čine braća Pavle i Srđan Popov, s tim da je Coucou Abel ipak u kreativnom smislu pretežno Pavlov bend. A Pavle je u ovom intervjuu izgovorio ubedljivo najmanje reči od svih.

U svom ranijem intervjuu za Espreso, Pavle Popov je već ispričao dosta toga o sebi, pa ćemo samo u najkraćim crtama ponoviti da je "većinski" autor u bendu Coucou Abel završio dva fakulteta - kompoziciju na FMU u Beogradu i uporedo kontrabas na FILUM-u u Kragujevcu, sarađivao s mnogim zanimljivim imenima domaće i međunarodne scene, ali pre svega treba obratiti pažnju na činjenicu da Pavle sa nepunih trideset ima dvanaest objavljenih albuma muzike, i još nekoliko snimljenih sa bendovima Coucou Abel, Sergio Lounge, Presing, Bela Technika, Bitipatibi...

Slična je situacija i s njegovim starijim bratom Srđanom, takođe školovanim muzičarom, multiinstrumentalistom, muzičkim producentom i dizajnerom zvuka koji je "većinski" autor u drugom zajedničkom bendu - Sergio Lounge. Ove dve muzičke pčele radilice oko sebe su okupile još dvojicu sjajnih momaka, bubnjara Feđu Toma Franklina i gitaristu Marka Ignjatovića, kao i niz vrhunskih gostiju.

Kako i zašto ste odabrali ime benda?

SRĐAN POPOV: - Coucou Abel je neka interna šala koja je nastala kad smo imali prijatelje iz Francuske u gostima (porodice Popov), oni su imali dete koje se zove Abel, u tom momentu Abel je imao dve godine i jedina komunikacija sa njim je bila "ku-ku", što bi na francuskom značilo nešto kao "pa-pa" ili "ćao". Onda nam je celo leto prošlo u toj nekoj interakciji koja je bila isključivo "ku-ku, Abel" i ostalo nam je to, te dve reči da idu zajedno. Kad je došlo vreme za smišljanje imena za bend prosto je zvučalo adekvatno.

Moramo priznati da pomalo francuski zvučite. Je l' to možda uticalo da vas povuče na tu stranu?

SRĐAN POPOV: - Pa, bend zvuči francuski, italijanski, španski, (neko od ostalih članova benda dodaje: "balkanski") i ruski... Prvenstveno su to neki evropski zaboravljeni žanrovi - evergreen, ali ima tu i Amerike, recimo u pesmama Surf i Blues. Cela ideja benda je bila upravo to spajanje različitih tradicija.

Prvi utisak je da zvučite sinematično. Imate li neke aspiracije ka tome ili se možda već nešto dešava po pitanju proizvodnje neke filmske muzike?

SRĐAN POPOV: - Asocijacije na filmsku muziku... Čujemo taj komentar dosta od ljudi. Ja lično mislim da je to više zbog toga što je muzika instrumentalna i što je u velikoj meri staromodna. Činjenica je da zvuči kao da bi mogla da se nađe u nekom starom "kultnom" filmu. To nije bila početna namera. Pavle je zapravo imao ideju da napravi album koji će se zvati "Music for imaginary movie", to jest muzika za neki fim koji ne postoji niti će ikada postojati. Koristićemo neke od tih kompozicija na našem drugom albumu.

Kako nastaje vaša muzika? Da li tako što je neko napiše i donese napisanu barem u osnovnim crtama na probu ili nastaje kroz improvizaciju? Kako izgleda taj kreativni proces?

MARKO IGNJATOVIĆ: - Pa evo, mogu ja, kao čovek koji se najmanje bavi time, da objasnim proces. Pa, mahom su to Pajine i Srksove pesme, koje su skoro po pravilu uredno napisane, pošto su oni obojica školovani muzičari, donete na probu na papiru i na taj način počinje stvaranje. Sad, kao i u većini bendova na probama se rade aranžmani i neki zvučni identitet pesme, ali je to već prilično konkretna i jasna ideja pesme na papiru kada stigne na probu, u većini slučajeva (odobravanje ostalih članova benda).

Ti, Marko, dolaziš iz jednog dosta drugačijeg benda. Kako tebi deluje iskustvo sviranja u bendu Coucou Abel?

MARKO IGNJATOVIĆ: - Pa, super. Ja dolazim iz benda (Stray Dogg i ranije Inje, prim.red.) u kome pesme imaju tri do pet akorada, tako da mi je ovo nešto što mi je izazovno, stalno učim nešto novo i mislim da ide super zato što se otvaraju neke nove žanrovske odrednice i žanrovski miljei u kojima se tek pronalazim ili sam ih oduvek voleo ali nisam imao prilike da ih iskažem u prethodnom bendu koji je bio mnogo više žanrovski ukalupljen u nešto konkretnije, a ovo je ipak mnogo širi spektar.

Feđa, ti takođe imaš dosta nekih bendova sa kojima sarađuješ. Kakvo je tvoje iskustvo s bendom Coucou Abel?

FEĐA TOM FRANKLIN: - Da, broj jedan, hteo sam da kažem da smo manje više imali sav materijal pre nego što smo izmislili ime. Ono što si rekao, asocijaciju za Francusku, manje više je sve bilo gotovo kako čuješ, ima nešto tu. Znam dugo Srksa i Pavla, Srks mi je tonac u studiju (Feđa je vlasnik zemunskog studija Hill River) pa se znamo dosta dugo, i Pavla sam naravno upoznao preko Srđana, i malo smo džemovali tu, a Pavle je bio gost sa Fish in Oilom (Feđa svira bubnjeve u bendu Fish in Oil) pre nego što smo ovaj projekat počeli, pa smo imali priliku da sviramo zajedno i onda samo su me pitali "Mi počinjemo neki bend, jel' te zanima možda?" - pa ne znam, hajde da čujemo... Ono, to je bilo spontano. I baš mi se svidelo odmah. Onako, kako kaže Marko, šira neka muzika, ima dosta gruva što ja volim, a ima i džezi momente, ima i mesta za improvizacije... Melodije su super, i atmosfera, to me je uvek privlačilo. Uživam da sviram sa njima, svi su sjajni muzičari. Lepu sarađujemo za sada. Drugi album je isto vrlo drugačiji, i to mi se sviđa, išli smo u nešto drugačije, malo više u elektroniku, to mi se isto sviđa, volim to iskustvo da sviram sa mašinama i semplovima i tako to daje neki drugi trip.

Najzad dolazimo na jednu skrivenu osovinu ovog benda - to su dva brata Popov. Dva brata - koliko bendova? Ja znam bar tri. To je kao ona priča "Dva Srbina, pet partija".

SRĐAN POPOV: - To je jako fluidna situacija.

PAVLE POPOV: - Trenutno postoje dva benda u kojima zajedno sviramo. To su Coucou Abel i Sergio Lounge.

FEĐA TOM FRANKLIN: - A imate i onaj projekat što ste mi davno pustili - neki dab.

SRĐAN POPOV: - Ne, govorimo o aktuelnim. (smeh) Imali smo projekte i imaćemo bendove.

Dobro, ko je stvarno lokomotiva ovde, ko najviše povuče?

SRĐAN POPOV: - Ovo je prvenstveno Pavlov bend.

PAVLE POPOV: - Pa moglo bi se reći da je Coucou Abel moj bend. Eto.

FEĐA TOM FRANKLIN: - Ali i Srks ima neke kompozicije, i Marko je isto počeo da donosi neke odlične kompozicije.

Znači još ti si sada ostao?

FEĐA TOM FRANKLIN: - Da, Ringo, jebiga.

PAVLE POPOV: - Postoji ideja da jedan album Feđa peva.

FEĐA TOM FRANKLIN: - Jednu stvar?

PAVLE POPOV: - Ne, ceo album.

FEĐA TOM FRANKLIN: - A, tako? Dobro, da znam da idem na časove.

Dobro, i šta je neki veliki plan?

MARKO IGNJATOVIĆ: - Pa ništa, sad je aktuelan rad na drugom albumu, manje-više je snimljeno sve, devedeset posto.

PAVLE POPOV: - Da, drugi album je ja mislim najviše interesantan po tome što imamo puno gostiju.

MARKO IGNJATOVIĆ: - Što je bio slučaj i sa prvim albumom.

PAVLE POPOV: - Pa, da. Ali na prvom smo imali petoro, a sada imamo ceo orkestar.

FEĐA TOM FRANKLIN: - Taj prvi album je bio skroz uživo (snimljen). Svi zajedno u sobi, skoro nikakvi overdabovi (nasnimavanja), to je tehnički prilično teško izvoditi, čak smo probali da snimimo kamerama i to je još otežalo stvar, da bismo mogli svi da se vidimo a da se odvojimo zvučno.

SRĐAN POPOV: - Celi prvi album smo baš na taj starinski način snimali, da smo svi u jednoj sobi, sve se snima u tri tejka, i šta je snimljeno - snimljeno je. Bilo je prilično uspešno, jako nam se svideo rezultat. Krajnje je neočekivano. Ali ipak za drugi album radimo sada potpuno drugačije, pošto su ipak elektronski instrumenti u upotrebi, i činilo nam se od početka da će biti lakše za snimanje gostiju, pošto je malo album i krenuo unazad. Pavle je postavio neke kompozicije i onda smo krenuli tako što smo snimili Kseniju (Komljenović) na vibrafonu. I tako, album je krenuo od snimanja vibrafona pa smo onda tek par meseci kasnije snimili bubnjeve. Evo ja ću uskoro snimiti bas.

PAVLE POPOV: - Imamo isto duvače, Dule Petrović gostuje, violinu, flautu, eufoniju...

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.