Slovenija podržala nove filmske projekte Slobodana Šijana, Maje Miloš i Ivana Ikića
Scena iz filma Maje Miloš, Foto: FCS promo

srpski film

Slovenija podržala nove filmske projekte Slobodana Šijana, Maje Miloš i Ivana Ikića

Odobren je i projekat jedne srpske manjinske koprodukcije - u pitanju je projekat filma Homo Igora Ivanova

Objavljeno:

Slovenački filmski centar je ovih dana obelodanio rezultate svog konkursa za podršku slovenačkim manjinskim filmskim koprodukcijama; tom prilikom u ukupnom iznosu od 420 hiljada evra podržano je osam projekata, među kojima su tri većinska srpska projekta i jedan projekat srpske manjinske koprodukcije.

Kako je izvestio i portal Film New Europe, najviši iznos određen je za podršku projektu filma Korisnici, projektu novog filma reditelja Ivana Ikića. Ovaj projekat je u jesen prošle godine izborio i podršku Holandskog filmskog fonda. Projekat filma Korisnici razvijan je kroz program Cinefondation Residence Filmskog festivala u Kanu, a predstavljan je na koprodukcionim marketima Paris Co-production Village, Cannes Producers Network, CineLink u Sarajevu i When East Meets West u Trstu. U pitanju je melodrama o grupi tinejdžera koji žive u Domu za decu i mlade u Sremčici, a u filmu će glavne uloge poneti upravo mladi korisnici Doma, uz podršku nekoliko profesionalnih glumaca.

Novi film Slobodana Šijana u nastajanju
Novi film Slobodana Šijana u nastajanju foto: FCS promo

Slovenački filmski fond podržao je i projekat filma Budi bog s nama Slobodana Šijana. Ovaj projekat od ranije može da računa na odobrenu podršku filmskih fondova i/ili filmskih centara Hrvatske, Crne Gore i Češke. Projekat je učestvovao na marketima Fest Forward (specijalna nagrada zirija), CineLink u Sarajevu (specijalna nagrada zirija), Koprodukcionom marketu u Briselu i bio odabran za francusko-srpske filmske susrete 2017. godine. U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma, a po scenariju koji su napisali Biljana Maksić, Vladimir Mančić i Slobodan Šijan.

U Sloveniji je istom prilikom podršku dobio i projekat novog filma rediteljke Maje Miloš za projekat filma Pukotina u ledu. U svojoj eksplikaciji projekta autorka Maja Miloš je ovaj svoj projekat pojasnila i sledećim rečima: „Pukotina u ledu se bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije. Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu…“.

Sva tri projekta su ranije podržana na konkursima Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova, a među projektima kojima je Slovenački filmski centar odobrio podršku je i projekat jedne srpske manjinske koprodukcije - u pitanju je projekat filma Homo Igora Ivanova.

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija (duži video)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.