HOROR I OSKARI: Džordan Pil i Lupita Njongo već istakli kandidaturu za sledeću godinu (VIDEO)
Lupita Njongo, Foto: Printscreen/youtube

rani start trke

HOROR I OSKARI: Džordan Pil i Lupita Njongo već istakli kandidaturu za sledeću godinu (VIDEO)

Pre nekoliko dana održana je američka premijera filma "Us"

Objavljeno:

Ubrzo nakon prvog emitovanja novog filma Džordana Pila "Us", na festivalu South by Southwest, krenule su i analize o mogućim dometima filma.

Pilov debitantski film "Get Out" postigao je 2017. iznenađujući uspeh, pošto je zaradio čak 255 miliona dolara na globalnom nivou, te izvojevao četiri nominacije za Oskara. Osvojio je statuu za najbolji originalni scenario, što se smatra neverovatnim dostignućem za ostvaranje horor žanra.

Aktuelni film "Us" već je ima 100% rejting na sajtu Rotten Tomatoes. Prognozira se da će u prvom vikendu prikazivanja, krajem sledeće nedelje, film zaraditi 35 miliona dolara u severnoameričkim bioskopima. Budžet čitavog filma iznosio je 20 miliona dolara.

Prema prvim procenama američkih kritičara, film bi mogao da dobije nekoliko nominacija za predstojećeg Oskara, iako ima još punih 11 meseci do naredne dodele prestižne nagrade.

Kao glavna kandidatkinja ističe se Lupita Njongo u kategoriji glavne ženske uloge. Podsetimao, ova glumica je već dobila Oskara za ulogu u filmu "12 years a slave" iz 2013. godine.

Njongo i Vinston Djuk u filmu "Us" glume par koji ide na odmor sa decom. Međutim, ovaj opušteni provod se pretvara u košmar kada krenu da ih progoni porodica čiji članovi izgledaju isto kao oni. Tako se svi glumci nalaze u dvostrukoj ulozi - "originala" i "dvojnika", a Pil je scenaristički stavio upravo ulogu Lupite Njongo u centar zapleta.

Premda je Njongo naizgled sigurna za nominaciju, Akademija ima dugu istoriju previđanja ostvaranja horor žanra u svojim izborima. Dovoljno je podsetiti se prošle godine, kada je Toni Kolet, uprkos upečatljivoj ulozi u filmu "Hereditary" i prognozama kritičara, preskočena za nominaciju u kategoriji glavne ženske uloge.

Takođe, sve do filma "Get Out" jedino je "The Exorcist" iz 1973. godine bio horor film koji je osvojio više od jedne nominacije za Oskara. Ovaj klasik filmske umetnosti tada je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenario.

BONUS VIDEO: PAVLE POPOV: Možeš da me staviš u simfonijski orkestar, ili u avangardni ili džez bend, uvek ću se snaći (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Variety)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.