SEROTONIN U KNJIŽARAMA: Novi roman Mišela Uelbeka objavljen u Francuskoj, krajem februara srpski prevod
MIšel Uelbek, Foto: Profimedia

provokativni autor

SEROTONIN U KNJIŽARAMA: Novi roman Mišela Uelbeka objavljen u Francuskoj, krajem februara srpski prevod

Jedan od najkontroverznijih književnika današnjice je dobio i nacionalni orden Legije časti od predsednika francuske Emanuela Makrona

Objavljeno:

Često ga smatraju za najbolji književni izvozni proizvod u njegovoj zemlji, za provokatora koji je svojevrsno "ogledalo istine" savremene Francuske.

Pre nekoliko dana, objavljen je njegov dugo iščekivani roman "Serotonin" u inicijalnom tiražu od 320.000 primeraka. Pored izvornog francuskog izdanja, pojavio se i prevod u nekoliko zemalja, dok će srpsko prevedeno izdanje objaviti Booka krajem februara. Mišel Uelbek je po prvi put rešio da ne govori za medije i ne promoviše knjigu lično.

"Serotonin" priča o poljoprivrednom inženjeru koji piše trgovinske izveštaje za francusko Ministarstvo poljoprivrede i prezire Evropsku uniju. U romanu se pripoveda protiv političara "koji se ne bave interesima ljudi, već su spremni da poginu za odbranu slobodne trgovine". Budući da je roman pisan pre protesta Žutih prsluka u Francuskoj, mnogi ga već smatraju vizionarskim. Naime, u njemu su opisani i očajni farmeri u Normandiji koji podižu blokadu na putu i sukobljavaju se s policijom.

U romanu je opisan tipičan Uelbekov anti-junak: usamljeni, nezadovoljeni muškarac koji se vraća na selo prisećajući se prve ljubavi. Radio je u konglomeratu Monstanto, poznatom po GMO prehrambenim proizvodima, ali se okrenuo selu jer ne nalazi preterano zadovoljstvo u modernom urbanom životu.

Kao što je i inače običaj sa njegovim romanima, Mišel Uelbek je podigao prašinu i pre nego što je iko pročitao knjigu. Pored kritike slobodne trgovine, njegovim zemljacima je zasmetalo i što je je grad Nior nazvao "najružnijim mestom u Francuskoj", pa su se mogli čuti i komentari kako autor treba da izađe iz svog "pariskog balona" i istraži grad.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs / Guardian)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.