PROFESOR ME ZAUSTAVIO I POSTAVIO PITANJE: Razgovor Olje Bećković i Predraga Bajčetića s njenog prijemnog na FDU od kojeg je komisija jecala od smeha (FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

susret za pamćenje

PROFESOR ME ZAUSTAVIO I POSTAVIO PITANJE: Razgovor Olje Bećković i Predraga Bajčetića s njenog prijemnog na FDU od kojeg je komisija jecala od smeha (FOTO)

Poznati srpski glumac, producent, režiser i profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti, preminuo je u 85. godini u Beogradu

Objavljeno: 11:15h

Profesor Bajčetić je iza sebe ostavio brojna stvaralaštva, a iškolovao je i izveo na pozornicu pregršt srpskih glumaca.

Od 1964. redovni bio je profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde su u njegovoj klasi studije glume završili Katarina Radivojević, Sloboda Mićalović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić, Bojana Maljević i mnogi drugi.

Ipak, sa novinarkom i voditeljkom Oljom Bećković imao je sigurno jedan od najzanimljivijih susreta.

Iako je Olja danas svima poznatija po svojim emisijama i novinarskom poslu, nego po svojoj primarnoj profesiji – glumi, voditeljka je svojevremeno i sama izjavila: “Moja osnovna profesija je gluma. Time je pokušavala da se bavi do dvadeset pete godine, a glavni problem u vezi s tom profesijom bio je, kako je sama rekla, što joj se najviše sviđalo da igra sebe.

Olja je autorka kultne emisije 'Utisak nedelje
Olja je autorka kultne emisije "Utisak nedelje" koja je pre četiri godine prestala sa emitovanjem foto: Vladimir Sporčić

Ona se jednom prilikom prisetila i svog prijemnog ispita na FDU i susreta sa pokojnim profesorom koga su studenti obožavali.

- Izabrala sam da recitujem Desanku Maksimović i pesmu Po rastanku. Sa 17 godina recitovala sam "Nekad sam bila dobra i mlada, i poverljiva i puna nada, nekada pre...". Ništa bolje nije bilo ni sa monologom. Tu sam izabrala jedan Stelin monolog iz Tramvaja zvanog željaTenesija Vilijamsa. Ona tu sedi i silno drami, svađa se sa sestrom i kaže joj nešto u stilu "ti si se dobro provodila, dok sam ja sahranjivala majku...". E sad, u tekstu koji sam imala bila je i jedna štamparska greška, koju nisam primetila pošto je u pitanju bila reč koju retko ko koristi. Pisalo je: "A onda si ti razgoračila oči." I ja sam to tako izgovorila.

Profesor Predrag Bajčetić me je zaustavio i pitao: "Šta je uradila?" Pošto mi je već tada bilo jasno da je moj najozbiljniji problem dikcija, pomislila sam da sam tu nešto pogrešila. Vratila sam se, ponovila i dodatno nagazila, još jasnije i razgovetnije izgovarajući to "razgoračila".

Bajčetić me je opet zaustavio i pitao: "Da nije razrogačila?"

"Ne. Znam šta govorim", odgovorila sam, na šta je publika krenula da jeca od smeha, sa sve članovima ispitne komisije - ispričala je Olja pre nekoliko godina za magazin Vreme.

Bonus video

Mirjana Karanović otkriva tajnu svog dobrog izgleda u sedmoj deceniji: Iznenadićete se kada čujete koliko glumica vežba

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.