SVE MRAČNE TAJNE MARATONACA! 45 godina je bilo potrebno da bi bile otkrivene! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube

ovo možda niste znali

SVE MRAČNE TAJNE MARATONACA! 45 godina je bilo potrebno da bi bile otkrivene! (FOTO) (VIDEO)


Dušan Kovačević (68) debitovao je na pozorišnoj sceni pre skoro pola veka s predstavom „Maratonci trče počasni krug

Objavljeno: 23:15h

Kroz smeh Kovačević je ispričao anegdotu na snimanja filma, kad je Pavle Vuisić udario Batu Stojkovića pogrešnom stranom daske.

- Udario ga je punom snagom po glavi. Njemu se pojavila čvoruga. Paja je posle rekao da je na taj udarac čekao više od 20 godina. To su ti lepi među ljudski odnosi - rekao je Kovačević i dodao da je Bata na snimanju i Bogdana Diklića pogodio lopatom.

Mnogi možda nisu znali da pogrebno preduzeće "Dugo konačište" stvarno postoji i da je vlasnik upravo Dušan Kovačević.

- Snimajući film, pokrenuo sam preduzeće i ono već radi uspešno već 44 godine. Smrt je jedini siguran posao i nisam znao da će me ta firma izdržavati.

Nakon objavljivanja predstave „Radovan Treći“ umalo nije bio uhapšen.

- Jovan Ćirilov me je branio i govorio da sam mlad pisac, objašnjava Dušan.

Dušan Kovačević i Zahar Prilepin dobitnici nagrade Ivo Andrić

- Kovačevića je tadašnja vlast podsećala na pogrebno preduzeće, a svi su na vlasti bili doživotno i nije bilo naznake kad će otići. Nakon smrti Pantelije (koji navodno predstavlja Tita), osnivača pogrebnog preduzeća Dugo konačište, naslednici kreću u borbu oko podele imovine.

Kovačević na kraju filma na simboličan način predviđa raspad Jugoslavije, što će se godinama kasnije obistiniti.

- Prema originalnom scenariju za predstavu "Maratonci trče počasni krug", starost članova porodice Topalović je sledeća: Pantelija: 150 godina, Maksimilijan: 126, Aksentije: 102, Milutin: 79, Laki: 44, Mirko: 24.

- Kuća porodice Topalović nalazi se na Kosančićevom vencu, na uglu Zadarske i Srebreničke ulice i danas je u očajnom stanju.

foto: Printscreen Youtube

- Pretpostavlja se da je lik Đenke najverovatnije stvoren po uzoru na predratnog snimatelja Kostu Novakovića, stručnjaka za erotski film. Njegov studio nalazio se u Kursulinoj ulici, gde je fotografisao gole devojke koje su želele da budu popularne.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.