30 godina od legendarnog SIVOG DOMA: Gde su sada legendarni Beli, Šilja i Crni?
Foto: Print Screen Youtube

Hoćemo reprizu!!!

30 godina od legendarnog SIVOG DOMA: Gde su sada legendarni Beli, Šilja i Crni?

Nema ko se ne seća čuvene serije, a upravo ovim ulogama neki od naših najvećih glumaca započeli su svoje velike karijere
Objavljeno:

Žarko Laušević

foto: Print Screen Youtube

Iznad svih istakao se Žarko Laušević. U ionako bogatom ansamblu, dotad široj publici nepoznati Laušević bio je za stepenicu iznad drugih, prvi među jednakima. Igrao je, metodski, licem, najtežu ulogu - Šilju, lik koji gotovo ne progovara. Harizmatični Laušević munjevito je postao zvezda.

Šilja je bio tragičan lik - uz internatski, pratimo i njegov život bivšeg domca koji je odlučio da se uklopi u društvo. Odbegli Crni, pokušavajući da ga vrati na stari put, vidi ovu determinaciju i u nemoći ga prebija, a Šilja se ne brani, odlučan u svom nenasilju. Kad, kasnije, nađe majku u modricama dobijenim od nasilnog očuha - slama se, nalazi očuha i masakrira ga batinama.

foto: Dragana Udovičić

“To, majstore!” vikali smo na televizor u pravednom besu. Kako se onda ciničnom čini sudbina kakva je u strašnom epilogu stigla Lauševića u životu nakon serije…

Nikola Kojo

foto: Printscreen

“Sivi dom” je dao pregršt citatnih mesta i pokazao najbolje osobine škole beogradske glume - treba biti takav glumac kao što je Bora Todorović da bi se onako odigrala rečenica koju izgovara njegov lik, alko-hohštaplerski otac Nikole Koje:

“Sine, moraš da mi daš pare, jer… ja ću da dignem ruku na sebe.”

foto: Youtube printscreen

Nikola Kojo je već tada imao zavidnu karijeru iako je bio mlad. Već je bio proglašen najboljim glumcem mlađe generacije.

Branislav Lečić

foto: Printscreen

Jednu od najupečatljivijih uloga u "Sivom domu" odigrao je glumac Branislav Lečić. Nezaboravni lik Crnog u ovoj seriji bila je njegova prva velika TV uloga. I mada je pre toga ostvario sjajne role u filmovima "Specijalno vaspitanje" i "Hajduk", koje su najavljivale glumca velikog formata, najveću popularnost u tadašnjoj velikoj Jugoslaviji doneo mu je upravo lik mladog delinkventa.

foto: Fonet

Zahvaljujući Crnom, Lečić je postao zvezda od "Triglava do Đevđelije".

Branko Bane Vidaković

foto: Printscreen

Bane, koji dugo nije mogao da se oslobodi nadimka Robija ostvario je slavu u "Sivom domu". Međutim, kao i većina tad mladih glumaca, proslavio se upravo u ovoj drami.

Dubravko Jovanović

foto: Printscreen

U vreme emitovanja serije svi su ga zvali Matić, po liku iz serije. Svima nama koji smo svakodnevno pratili živote ovih domaca ostaje u sećanju ljubavna priča između njega i Savke (Željke Cvjetan).

Dok je Dubravko nastavio s glumom, Željka je otišla na "odmor" u Ameriku i nikad se više nije vratila.

foto: Printscreen

Milutin Karadžić

Mikša u svom kožnom prsluku i kratkoj majici s kaubojkama na nogama, pomalo priglup, nasilnik i nepopravljiv. Pravi kostim iz recimo ,,Ratnika podzemlja” (1979) Voltera Hila. Da ne poverujete, to je bilo vreme dok Mima nije postao najveći mogući zavodnik glumišta na ovim prostorima.

Posle tačno 32 godine ostaje veliko pitanje i misterija vezana za "Sivi Dom". Ko je "ubio" ovu legendarnu seriju? Da li se iko od vas seća da je Sivi dom bio repriziran?

foto: Printscreen

Ali , svakako se sećate "Boljeg života", "Srećnih ljudi", "Kamiondžija"...Neke serije reprizirale su se i po 100 puta, ali nikad "Sivi dom".

Neko, negde i iz nekog razloga rešio je da ovu seriju "izbriše" iz sećanja naroda. Valjda, da omladina ne uzima za uzore Šojku, Robiju, Guštera, Šilju, Mikšu...

Ili se neko plaši da se ne prepozna, sećajući se mladih dana, kad je pričao svoju priču Gordanu Mihiću.

foto: Print Screen Youtube

"Sivi dom" uprkos svemu nikad neće biti zaboravljen, ma koliko se neko trudio da ga ostavi "zapakovanim u bunkeru". Ma koliko puta seriju i snimke uklanjali s Jutjuba, mi ćemo ovu temu obnavljati i obnavljati dok ne počnu reprize.

Onaj ko misli da će ova serija ukaljati omladinu više nego što već jeste, taj se gadno zeznuo!

(Natalja Atanacković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.