BOGATA BIOGRAFIJA DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: Karijerni put pisca i akademika bio je TRNOVIT!
Dragoslav Mihailović, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

impresivna biografija

BOGATA BIOGRAFIJA DRAGOSLAVA MIHAILOVIĆA: Karijerni put pisca i akademika bio je TRNOVIT!

Studirao je Filozofski fakultet u Beogradu na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik

Objavljeno:

Čuveni pisac, romansijer, scenarista, dramaturg Dragoslav Mihailović preminuo je u Beogradu u 93. godini, potvrdila je porodica.

Studirao je Filozofski fakultet u Beogradu na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspeo da nađe stalno zaposlenje i često je menjao posao.

Dragoslav Mihailović
Dragoslav Mihailovićfoto: RTS screenshot

Mihailović je tvrdio da je došao u sukob s Upravom državne bezbednosti (UDBA) pošto se pobunio protiv hapšenja svojih drugova, koji su uhapšeni zbog političkih viceva. Nakon toga, jedan svedok je izjavio da se Dragoslav Mihailović od samog početka opredelio za rezoluciju Informbiroa, kao i da je izjavio da je Tito "američki špijun" i da je partija "likvidirala SKOJ". Godine 1949. izbačen je iz kandidature za člana Komunističke partije Jugoslavije, a 15. septembra 1950. je uhapšen. Na Goli otok prebačen je 28. februara 1951. i tamo je proveo 15 meseci.

Roman Kad su cvetale tikve prvi put je objavljen 1968. i izazvao je značajnu reakciju socijalističke vlasti. Predstava koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu trebalo da se igra po ovom romanu zabranjena je pre nego što je izvedena premijera. Mihailović smatra da ju je Tito lično zabranio na insistiranje Kardelja.

Osim ovog, Mihailović je objavio i sledeća dela: Frede, laku noć, Petrijin venac, Čizmaši, Goli otok, Crveno i plavo, Vreme za povratak, Gori Morava, Lov na stenice, Uvođenje u posao.

(Espreso / Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.