OVAJ PERIOD ŽIVOTA JE BOGDANU DIKLIĆU BIO NAJTEŽI: Nakon ZDRAVSTVENIH PROBLEMA usledio je RAZVOD od poznate glumice
Bogdan Diklić, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

biografija

OVAJ PERIOD ŽIVOTA JE BOGDANU DIKLIĆU BIO NAJTEŽI: Nakon ZDRAVSTVENIH PROBLEMA usledio je RAZVOD od poznate glumice

2011. godine objavljuje knjigu „O glumi bez glume“ u kojoj kroz svoje poznavanje glumačke umetnosti glumac otkriva tajnu onoga što ne vidimo kada ih gledamo

Objavljeno: 13:32h

Bogdan Diklić je srpski televizijski i pozorišni glumac. Rođen je 1.8.1953. godine u Bjelovaru u bivšoj Jugoslaviji. Tamo je završio osnovon i srednje obrazovanje, ali se seli u Beograd 1972 godine gde upisuje Fakultet dramskih umetnosti u klasi profesorke Olge Milićević.

Privatan život

Iako malo govori o svom privatnom životu, poznato je da je 2000. godine oženio dvadesetak godina mlađom koleginicom, glumicom Dijanom Marojević sa kojom je dve godine nakon venčanja dobijo ćerku Sofiju.

Bogdan Diklić
foto: Printscreen YouTube/Srbija bre

Mnoge je iznenadila vest da se glumački par razvodi 2015. godine. Mediji su tada objavili tu informaciju, a Dijana je navodno izjavila da je Diklić „divna osoba, velikog srca, ali pomalo nezgodnog karaktera“, te da je s njim ponekad teško izaći na kraj.

Glumica je tom prilikom istakla da je nakon bolesti postao zatvoren, pa je bilo veoma teško da se brak očuva.Bogdan Diklić nije želeo da komentariše te reči, kao ni vest o razvodu. Godinu dana nakon toga je hrvatskim medijma priznao da su se on i Dijana razveli, ali da su u dobrim odnosima i da zajedno brinu o nijhovoj, tada maloletnoj ćerki.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

2009. godine u julu mesecu je nakon srčanog udara završio u bolnici. Usledila su još dva, nakon kojih je imao dodatne zdravstvene probleme. Jednom prilikom je priznao da misli da je „ostao zbog svoje ćerke, da je tako rešeno gore".

Danas je glumac sa svojom ćerkom često viđen u javnosti. Posećuju pozorišta, utakmice i druga kulturna dešavanja.

Bogata Karijera

Njegov početak karijere vezuje se za rodni grad u kom se amaterski bavio glumom.

Proslavio se ulogama u nizu jugoslavenskih filmova, ali i filmova iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. neki od njih jesu „Nacionalna klasa“ , „Majstori, majstori“, „Variola vera“, „Maratonci trče počasni krug“.

Bogdan Diklić
foto: Printscreen

Takođe je igrao u mnogim serijama koje su obeležile periode iz prošlosti: „Grlom u jagode“, „Sijamci“, „Kamiondžije 2“, „Brisani prostor“, „Balkan ekspres“, „Otvorena vrata“.

Od 1975. do 1995. bio je stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu i igrao je u mnogim predstavama. nakon 1995. godine stalni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde tumači razne likove u mnogim predstavama.

2009. godine udruženje filmskih umetnika Srbije dodelilo mu je Nagradu „Pavle Vuisić“ za njegov ukupan doprinos filmskoj umetnosti.

2010. dobija nagradu Zlatna arena za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu „Sedamdeset i dva dana“

Bogdan Diklić
foto: Damir Dervišagić

Zatim 2013. Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu u filmu „Odbrana i zaštita“

I 2018. uručena mu je nagrada Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćoj kinematografiji.

2011. godine objavljuje knjigu „O glumi bez glume“ u kojoj kroz svoje poznavanje glumačke umetnosti glumac otkriva tajnu onoga što ne vidimo kada ih gledamo. Ova knjiga sadrži duboko proživljeno iskustvo glumca koji dugi niz godina glumu živi, oseća i promišlja kao istinski umetnički poziv.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.