DAN NARODNOG POZORIŠTA: Velikani dobili NAGRADE, a ova glumica je imala najveći razlog za SLAVLJE
Radmila Živković, Foto: Dragana Udovičić

kultura

DAN NARODNOG POZORIŠTA: Velikani dobili NAGRADE, a ova glumica je imala najveći razlog za SLAVLJE

"Protekla godina bila je odlučujuća i dinamična, u kojoj smo donosili hrabre i dobre oduke"

Objavljeno:

Dan Narodnog pozorišta obeležen je u nacionalnom teatru dodelom nagrada istaknutim dramskim umetnicima ove kuće.

Upravnik Narodnog pozorišta glumac Svetislav Goncić čestitao je svima 154 godina ovog teatra i istakao da je to uvek svečan i lep događaj za nagrađene zaslužne pojedince.

"Protekla godina bila je odlučujuća i dinamična, u kojoj smo donosili hrabre i dobre oduke. Zaposlili smo mnoge mlade ljude, glumačke talente koji su nam veoma važni. Neophodno je da sačuvamo čast Narodnog pozorišta i nikad ne dozvolimo da nikakvi lični interesi ne smeju biti ispred nacionalnog teatra. Narodno pozorište je samo vaše, nikome ga ne dajte i čuvajte ga ljubomorno", nadahnuto je govorio Svetislav Goncić.

Svetislav Goncić
foto: Dragana Udovičić

Nakon priznanja "Zoran Radmilović" u Zaječaru glumica Vanja Ejdus je nagrađena "Rašom Plaovićem", nagradom koju Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim pozorišnim scenama u sezoni 2021/2022.

Žiri je većinom glasova odlučio da je nagradi za ulogu Aleksije u predstavi "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", po tekstu Đorđa Kosića i u režiji Juga Đorđevića.

Vanja Ejdus
foto: Printscreen/Youtube/ ZooM Vesti Uzice

Najbolja predstava je "Rat i mir".

Nagrade za najbolja individualna ostvarenja osvojili su: prvak Opere – Ivan Tomašev, solistkinja Baleta – Sofija Matjušenskaja, kompozitorka i prvi put rediteljka Irena Dragović Popović za pionirski unetnički poduhvat – spomenutu predstavu "Deca" (opera), rediteljka Tijana Mandić Rigonat za moderno i autentično čitanje drame "Nora" Henrika Ibzena, glumac Hadži Nenad Maričić (ostvario uloge u delima – "Nora", "Godine vrana“, "Rat i mir") i Kalina Kovačević za role u dramama "Godine vrana“ i "Rat i mir", koja je osvojila i nagradu "Ružica Sokić".

Priznanja za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos osvojili su: Siniša Kovačević za autorsko ostvarenje predstave "Godine vrana" koju potpisuje kao pisac drame i reditelj, i 20 godina trajanja njegove kultne predstave "Velika drama", kao i balerine Teodora Spasić i Margarita Černomuhin.

Siniša Kovačević
foto: Dragana Udovičić

U pozorištu nisi ni zaboravili radnike koji su otišli u penziju.

Povelje su osvojili Radmila Živković, Ljiljana Blagojević, Gojko Baletić, Jelena Vlahović, Dejan Savić, Nikola Doder, Slavko Stanković, Predrag Necić, Dragomir Vujetić, Čedomir Calić, Milovan Žugić, Zoran Petrović, Dušan Pivač, Dimitrije Radinović i Jelena Petrović.

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.