SAOPŠTENE NAJTEŽE VESTI: Umro VELIKAN, TUGA
Foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

crne infomacije

SAOPŠTENE NAJTEŽE VESTI: Umro VELIKAN, TUGA

Svi će ga se rado sećati

Objavljeno: 22:04h

Umro je veliki čovek.

Iza njega je ostala porodica.

Njegova dela će pamtiti ceo svet.

Svi će ga se rado sećati.

Kolege se opraštaju od njega.

Čovek
foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

Umro je poznati glumac, komičar i pevač Žan Lapoan.

Generacijama je poznat kao zabavljač čiji se talenti protežu na pevanje, pisanje pesama i stand-up komediju, glumac Žan Lapoan možda je najbolje upamćen po svom oštrom portretu premijera Kvebeka Morisa Duplesija u istoimenoj televizijskoj seriji.

Međutim, Lapoanova borba sa zavisnošću od alkohola i njegovo kasnije osnivanje rehabilitacionog centra Maison Jean Lapointe 1982. su obeležili njegovu karijeru. Ubrzo nakon toga osnovana Fondacija Žan Lapoan kao sredstvo za podršku radu Centra.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

Lapoan je imenovan za oficira Kanade 1984. godine, a Žan Chretien ga je imenovao u Senat 2001. godine gde je sedeo kao liberal do navršenih 75 godina za obavezno penzionisanje. Postavljen je za oficira Nacionalnog reda Kvebeka 2006. godine-

Iza Žana Lapoana ostala je supruga Mersedes, sedmoro dece Danijela, Mišel, Mari-Žoze, Meriz, Žan-Mari, Katarina i En Elizabet, dvoje unučadi i njegove sestre Iget i Suzan.

Čovek
foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

Rođen u Prajsu, u regiji Bas-Saint-Laurent u Kvebeku, 6. decembra. 1935. godine, a Lapoan je započeo svoju karijeru kao tinejdžer na radio stanici CHRC u gradu Kvebek.

1953. pobedio je na amaterskom takmičenju u kabareu u Montrealu sa svojom grupom Les Kuebecairs. Dve godine kasnije osnovao je Les Jerolas sa Žeromom Lemajem. Duo, koji je mešao pevanje, humor i imitacije, uživao je stalnu popularnost, odvodeći svoje izvođače na Šou Eda Salivana 1963. i Olimpiju u Parizu. Les Žerolas se raspao 1974, a Lapoan i Lemai su nastavili solo karijere.

Čovek
foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

Lapoan je sam uživao u uspehu, sa svojim pločama i emisijama komedija i pesama 1970-ih i 1980-ih. Mnogi se sećaju, na primer, „Chante-la ta chanson“, „Tu jongles avec ma vie“ i „Si on chantait ensemble“.

Godine 1981. osvojio je Felik za emisiju godine sa 'C'est pour le fun.'

Uz ohrabrenje svog prijatelja Raimonda Devosa, Lapoan je zatim okušao sreću u Francuskoj i postigao više uspeha. Čak je predstavio svoju emisiju „Lapoan porte a rire“ na Olimpiji 1985.

Čovek
foto: Printscreen/Youtube/MVL Collection

Lapoan je takođe bio nadaren glumac i imao je filmsku karijeru pored svog pevanja. Snimio je svoj prvi film sa Žeromom Lemejem 1966. godine, „Jul 871“.

Međutim, svi njegovi uspesi ga nisu sprečili da šezdesetih godina prošlog veka potone u alkoholizam. Na sreću, uspeo je da se izvuče iz toga i 1982. godine otvorio je kuću za alkoholičare i narkomane, La Maison Žan Lapoan.

Njegova uloga u filmu „Le dernier tunnel“ (2004), Erika Kanuela, donela mu je nagradu Genie i nagradu Jutra iste godine.

Još jedan glumac je preminuo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.