Dao je svetu REGE, učio ga da NE SAGINJE GLAVU i prerano OTIŠAO U LEGENDU: Bob Marli bi danas imao 72. godine (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

Sve je stalo u 8 godina

Dao je svetu REGE, učio ga da NE SAGINJE GLAVU i prerano OTIŠAO U LEGENDU: Bob Marli bi danas imao 72. godine (FOTO) (VIDEO)

U predvečerje nastanka panka, kada aktuelni rok bendovi nisu imali skoro ništa od onog buntovnog i subverzivnog, 1973. godine Marli u Engleskoj, izdaje albume "Catch a Fire" i "Burnin'"... Ostalo je legenda!
Objavljeno: 14:43h

Marlijeve poruke stižu do sve šire publike, a već sledeće godine Erik Klepton "izbacuje" svoju verziju pesme "I Shot the Sherif". Za Boba Marlija i Vejlersi zna ceo svet!

Albim "Rastaman Vibration" iz 1976. godine postiže ogromnu popularnost, a magazin Roling Stoun proglašava Marlija i Vejlerse bendom godine.

Bio je veliki ljubitelj fudbala, koji mu je i došao glave. Posle jedne sportske povrede, do koje je došlo upravo na fudbalu, zadobio je melanom nožnog prsta. Odbio je amputaciju tabana, pa se metastaze raširile po njegovom telu, što je, par godina, kasnije dovelo do njegovog kraja.

foto: Profimedia

U poslednjem pokušaju da spase život podvrgao se eksperimentalnom lečenju u Nemačkoj, gde je 1981. godine proslavio i svoj poslednji, 36. rođendan. Poželeo je da se vrati na rodnu Jamajku, ali mu to, nažalost, nije uspelo. Umro 11. maja. Sahranjen je u rodnom selu Devet Milja.

foto: AP / David Mcfadden

Posthumno je odlikovan i jamajčanskim Ordenom časti. Od Ujedinjenih nacija dobio medalju za mir u Trećem svetu. Najdraže Marlijevo priznaje bio je prsten Lava Judejskog, koji je ranije nosio car Haile Selasije. Posle Marlijeve smrti, sudbina tog prstena postala je misterija, pošto mu se izgubio svek trag...

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.