SAOPŠTENE SU TEŠKE VESTI: Umrla je VELIKA ŽENA, TUGA
Žena, Foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

crne informacije

SAOPŠTENE SU TEŠKE VESTI: Umrla je VELIKA ŽENA, TUGA

Kolege i prijatelji za nju imaju da kažu samo najlepše reči

Objavljeno:

Saopštene su loše vesti.

Napustila nas je velika žena.

Iza nje je ostala bogata karijera.

Njena dela će zauvek ostati upamćena.

Ćerka je potvrdila tužne vesti.

Kolege i prijatelji za nju imaju da kažu samo najlepše reči.

Rediteljka
foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

TV rediteljka Vera Jordanova umrla u 94. godini. Uglavnom se posvetila stvaralaštvu za decu i mlade, režirajući, na primer, večernju seriju Krkonošske pohadiki. Informaciju o smrti Jordanove potvrdila je njena ćerka Jana Prochazkova.

Jordanova je potpisala desetine naslova koje je kreirala Čehoslovačka televizija. Bajke Krkonoše po uzoru na spisateljicu Mariju Kubatovu snimala je postepeno između 1974. i 1984. godine u saradnji sa snimateljem Františekom Nemecom, koji je sa njom sarađivao i na drugim bajkama.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

Diplomirala glumu na AMU i režiju na FAMU, rođena je 15. aprila 1928. u Pragu, ali je odrasla u Šternberku. Njena majka je bila operska pevačica, otac je radio kao vojni lekar. Kratko je igrala u pozorištu F. Ks. Šalda u Liberecu. Krajem 1950-ih godina pridružila se Čehoslovačkoj televiziji i skoro četiri decenije radila u redakciji za decu i omladinu. Snimila je nekoliko adaptacija poznatih književnih dela kao što su Vera Lukašova, Evženie Grandetova i Mala Doritka.

Pored programa za decu, možemo pomenuti, na primer, njenu dramu Ispitivanje ili istorijsku detektivsku priču Zločin u dvorcu Zlenice. Njena četvorodelna adaptacija britanskog romana Džejn Ejr iz 1972. sa Martom Vančurovom i Janom Kačerom u glavnim ulogama i dalje je veoma popularna. Ali Džordan je bio najpoznatiji po večernjoj seriji Giant Tales.

Rediteljka
foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

Jordanova je snimila i seriju večernjih drama o mitskom Krakonošu na Čehoslovačkoj televiziji. Sastoji se od 20 desetominutnih epizoda, od kojih je prvih sedam nastalo 1974. godine, narednih šest 1980. i poslednjih sedam epizoda 1984. Autor scenarija je spisateljica i prevodilac Božena Šimkova, tada skrivena u titlovima. pod imenima Zdenka Podhrazska i Marija Kubatova. Ona je prethodno izmislila lik Trautenberga i navedena je kao autor teme. Dugi niz godina, priče sa Krkonoša su se pojavljivale u vrhovima anketa o najpopularnijoj večernjoj bajci.

Nakon diplomiranja - od 1951. - šest godina je radila kao glumica u pozorištu F. Ks. Šalda u Liberecu (tada Regionalno pozorište Liberec).

Rediteljka
foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

Ovde je upoznala svog životnog partnera, glumca Zdeneka Prochazku, koji se pridružio grupi 1952. (umro je 1967.). 1957. godine im se rodila ćerka Jana, koja je kasnije postala scenarista. Posle porodiljskog odsustva dobila je mesto pomoćnice direktora na Čehoslovačkoj televiziji. Tokom ovog posla studirala je filmsku režiju na FAMU u Pragu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/Jiří Holzmann

Da Krkonoške bajke i dalje uživaju ogromnu popularnost dokazuje i podatak da su 2013. godine, na osnovu ankete gledalaca, proglašene za najbolju češku večernju emisiju svih vremena. Rediteljka Vera Jordanova, koja je preminula 13. novembra 2022. godine u uglednoj 94. godini, ostavila je iza nas divno delo koje će uvek biti zadovoljstvo pogledati.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.