SAOPŠTENE SU TUŽNE VESTI: Umro VELIKAN
Čovek, Foto: Printscreen/Youtube/ ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

crne informacije

SAOPŠTENE SU TUŽNE VESTI: Umro VELIKAN

Iza njega je ostala bogata karijera

Objavljeno: 14:34h

Nastavlja se niz crnih vesti.

Napustio nas je veliki čovek.

Iza njega je ostala bogata karijera.

Mnogi će ga se rado sećati.

Kolege su u velikoj žalosti.

Njegova ćerka je takođe poznata.

Milen Getov
foto: Printscreen/Youtube/ ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

Umro je filmski reditelj Milen Getov.

Autor je preko 1.000 televizijskih filmova, produkcija i emisija. Ikonične produkcije povezuju ga sa Bugarskom nacionalnom televizijom. Snimio je prvi dokumentarac o Gundiju i Kotkovu.

"Nisam se obogatio, neću ostaviti svojoj deci i unucima stanove, vile i automobile, ni čekovne knjižice, ali ostavljam im ono najvažnije što mi je i otac zaveštao - dobro ime i čistu savest! Nije važno koliko su danas obezvređeni, zauvek će ostati kao zlatna obloga čovečanstvu ako ono želi da opstane“, rekao je Milen Getov u jednom od svojih intervjua.

Veliki uspeh postigao je sa filmovima po romanima Bogomila Rajnova - "Naivac srednjih godina", "Rekvijem za drolju", "Umri samo u poslednjoj šansi", "Tajfuni sa blagim imenima".

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

Milen Getov je dobitnik glavne nagrade Sindikata novinara, kao i specijalne predsedničke povelje za ukupan doprinos.

Godine 1968. počeo je da radi na Bugarskoj nacionalnoj televiziji kao novinar, dramaturg i reditelj. Njegovi su dokumentarni serijal "Istorija kinematografije", autora Georgija Stojanova - Bigora i "Bugarska u kulturnom ogledalu Evrope" po scenariju Dragana Teneva.

Milen Getov
foto: Printscreen/Youtube/ ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

Među igranim naslovima koje nam je reditelj zaveštao su: „Ja sam tvoj brat“, „Nestinarka“, „Sve priznajem“ Johanesa Marija Simela, „Avanture Avakuma Zahova“ Andreja Guljaški, „Šake u prljavštini“ i drugi. Ipak, najpoznatiji je po nekoliko filmova snimljenih po romanima Bogomila Rainova sa glavnim likom – obaveštajcem Emilom Boevim: „Naivac srednjih godina“, „Rekvijem za drolju“, „Umri samo u poslednjoj šansi“, „Tajfuni sa nežnim imenima““, „Brazilska melodija“.

Kreativni rukopis Milena Getova ostavlja trajni trag u televizijskom pozorištu. Njegove su predstave „Odbrana Sokrata” sa Ivanom Kondovom, „Bolvin Flandrski” i „Konstantin i Fružin” po poetskim tekstovima Radka Radkova, u kojima je prvi put snimljena televizijska produkcija u prirodi – na Tvrđava Babini Vidini Kuli.

Milen Getov
foto: Printscreen/Youtube/ ВОЕНЕН ТЕЛЕВИЗИОНЕН КАНАЛ

Milen Getov je rođen u Beloj Slatini 5. decembra 1925. godine. Na Sofijskom državnom univerzitetu 1954. godine diplomirao je "Žurnalistiku", kao i filmsku režiju na VITIZ-u. Njegova ćerka Milena Getova je takođe rediteljka.

Kao reditelj i scenarista, Milen Getov je snimio dečiju seriju po delima Đanija Rodarija „Razne pozorišne priče“, dokumentarnu seriju „Bugarska u kulturnom ogledalu Evrope“, igranu seriju po Johanesu Mariju Simelu – „Priznajem sve“.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.