NAJRADOSNIJE VESTI U DOMU VUJOŠEVIĆA! Svi bruje o tome šta mu se DESILO (FOTO)
Foto: Printscreen

OTKRIVAMO

NAJRADOSNIJE VESTI U DOMU VUJOŠEVIĆA! Svi bruje o tome šta mu se DESILO (FOTO)

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik)

Objavljeno: 09:46h

Na svečanosti u Srpskoj čitaonici u Irigu, Filipu Vujoševiću, dramskom piscu iz Beograda, uručena je Nagrada "Borislav Mihajlović Mihiz" za dramsko stvaralaštvo.

Jednoglasnu odluku doneo je žiri u sastavu Maja Pelević, dramaturškinja i dramska spisateljica, Dimitrije Kokanov, dramaturg i dramski pisac, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik).

Obrazloženje žirija pročitala je Maja Pelević, koja je dobitniku i predala povelju. Ona je između ostalog rekla da je Filip Vujošević „u svojim mnogobrojnim dramama možda više od bilo kog našeg autora obrađivao pitanje tranzicije, nesnalažljivosti mladih u novim sistemima vrednosti koji im se nameću, uticaj novih tehnologija kao i popularne kulture i multinacionalnih kompanija koje su u istočnoevropskim zemljama dovele do sasvim drugačijeg nivoa eksploatacije ljudi“.

Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ osnovan je u Srpskoj čitaonici u Irigu 2005. godine, sa ciljem da se ustanovi godišnja Nagrada za dramasko stvaralaštvo, koja nosi ime našeg velikog dramskog pisca, dramaturga i književnog kritičara.

f
foto: Printscreen

Mihizova nagrada dodeljena je 18. put a na prethodne laureate podsetio je Svetislav Jovanov, koji je pročitao odlomke iz njihovih dela. To su Milena Marković, Maja Pelević, Marija Кaraklajić, Milena Bogavac, Milica Piletić, Jordan Cvetanović, Tanja Šljivar, Oliver Frljić, Milan Marković Matis, Danica Nikolić Nikolić, Olga Dimitrijević, Branislava Ilić, Dimitrije Kokanov, Tijana Grumić, Isidora Milosavljević, Filip Grujić i Iva Brdar.

Ovo ugledno priznanje po tradiciji se uručuje 17. oktobra, kada se obeležava dan rođenja velikog pisca. Kako je danas stogodišnjica Mihizovog rođenja, događaj je posebno bio ispunjen emocijama.

Direktorka Srpske čitaonice Vera Novković osvrnula se na istorijat ovog uglednog priznanja kao i na Milu Janković, kćerku Borislava Mihailovića Mihiza koja je preminula pre tačno mesec dana a bila je, kako je rekla, njihova velika dobrotovorka i prvi put nije prisustvovala ovom svečanom događaju. Mili u čast govorila je i njena sestra Ivana Simeonović Ćelić.

Veče su uveličali glumci Sanja Mikitišin i Nenad Pećinar, koji su čitali odlomke iz drama Filipa Vujoševića, kao i mladi violinista Milan Tripković.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.