OVO JE NAJVEĆA TRAGEDIJA MILANA SRDOČA, KOJEG SVI ZNAMO IZ "LUDIH GODINA": Pomilovan je u ZADNJI ČAS!
Foto: Printscreen

jeste li znali?

OVO JE NAJVEĆA TRAGEDIJA MILANA SRDOČA, KOJEG SVI ZNAMO IZ "LUDIH GODINA": Pomilovan je u ZADNJI ČAS!

Milan Srdoč rođen je u Rijeci 3. januara 1920, a preminuo je 7. januara 1988. u Beogradu. Srdoč je bio jedan od poznatijih komičara u jugoslovenskoj posleratnoj kinematografiji

Objavljeno:

Pre više od jednog veka, 3. januara 1920. godine, rođen je u Rijeci glumac Milan Srdoč.

Otac mu je radio kao brodokovač, a on je završio matalostrugarski zanat, a bavio se glumom u amaterskom pozorištu.

Glumac je preminuo 1988. godine, a ostavio je iza sebe blizi 50 filmova.

Srdoč kao simpatični prodavac lozova čika Mige zasmejavao nas je do suza u "Ludim godinama". Bio je i potresni, tužni, zaboravljeni "doktor za boks“ iz filmskog omnibusa "Subotom uveče", prepredeni nakupac iz filma "Šesta brzina" i kultne serije "Priče iz radionice", urnebesni pijanac Čeda iz Paskaljevićevog "Posebnog tretmana", ali i junak našeg detinjstva iz "Nevena" (čika Ilija), „Poletarca“, "Babinog unučeta"... Glumac koga pamtimo i iz naše mladosti, iz serija: "Diplomci", "Muzikanti" i filma "Burduš" - gde je bio tužno-smešni violinista.

Igrao i u vesternu

Od rane mladosti igrao je u nekoliko pozorišta, među kojima su i daske koje život znače u Zaječaru, Beogradskoj komediji (Beogradsko dramsko) i Narodnom pozorištu.

Imao je sreće da zaigra čak i u vesternu, i to pored Stjuarta Grejndšera, zatim kod Gorana Paskaljevića u „Sutonu“ pored holivudskog glumca srpskog porekla Karla Maldena... Slobodnjak je bio od ‚58. Srdoč je stalno bio angažovan, kako na filmu tako i na televiziji.

Milan
foto: Printscreen

U svoju večnu kuću preselio se na Božić, 7. januara 1988, u 68. godini. Otišao je tiho i skromno, kako je i živeo. Možda mnogo godina posle njegove smrti možemo da mu se odužimo za silne emocije koje je u nama svojom glumom izazivao.

Sudbina

Milan Srdoč je krajem Drugog svetskog rata izvukao „srećan loz“ jer je izbegao streljanje 1944, za koje je bio predviđen, zajedno sa Duškom Ilićem, u čijoj je glumačkoj grupi tokom rata igrao mahom Nušićeve komade. Ilića je narodna vlast streljala u Košutnjaku, bez suđenja, a Milan Srdoč je pomilovan u poslednji čas, ali je prisilno poslat na Sremski front, gde je lakše ranjen.

Podsetimo, pre 2 godine je prebivalište velikog glumca Milana Srdoča i njegove supruge Jelice u potpunosti uništeno!

Milan Srdoč
foto: Emilija Jovanović

Dva drvena krsta, potpuno izbledela od kiše i sunca, polomljena, nalegla ukoso jedan preko drugog, privlačili su pažnju prolaznika koji su prolazili pored parcele broj 94 na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

(Espreso)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.